Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajutor de somaj: conditii si termen depunere acte somaj. Poti primi somaj dupa demisie?

Ajutor de somaj: conditii si termen depunere acte somaj. Poti primi somaj dupa demisie?
Ajutorul de somaj este un sprijin financiar oferit persoanelor care si-au pierdut locul de munca si indeplinesc conditiile legale, dar si absolventilor care nu au gasit un loc de munca dupa finalizarea studiilor. 

Somajul se acorda conform Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si are ca scop asigurarea unui venit temporar pana la gasirea unui nou loc de munca. 

In acest articol explicam cine are dreptul la somaj, in ce conditii poate fi solicitat si cum se calculeaza indemnizatia de somaj, conform legislatiei in vigoare. Totodata, raspundem si la o intrebare care ii preocupa pe multi angajati: "Poti sa primesti ajutor de somaj dupa demisie?"

La finalul articolului publicam si un model de adeverinta pentru somaj, care poate fi gasit si pe PortalCodulMuncii.ro.

Cine beneficiaza de somaj?


Potrivit legii, beneficiaza de ajutor de somaj persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii: 
- au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de a depune cererea de somaj; 
- nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta 
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii; 
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;

Totodata, beneficiaza de ajutor de somaj tinerii absolventi, in varsta de minimum 16 ani, care se inregistreze la agentia de ocupare a fortei de munca din raza careia isi au domiciliul in maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii. 

In ce conditii se acorda ajutorul de somaj


Conform art. 17 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, in situatia persoanelor prevazute la art.19 lit.c);
d) abrogata;
d^1) le-a incetat mandatul pentru care au fost alesi, in situatia persoanelor prevazute la art. 19 lit.d);
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) abrogata;
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat contractul de mandat sau contractul de management, in situatia persoanelor prevazute la art.19 lit.f) si g);
l) le-a incetat activitatea desfasurata in baza raportului juridic, in considerarea caruia au realizat venituri de natura celor prevazute la art.19 lit.h), din motive neimputabile lor;
m) le-a incetat activitatea desfasurata in baza raportului juridic, in considerarea caruia au realizat venituri de natura celor prevazute la art.19 lit.i), din motive neimputabile lor.

Conform art.34 alin.(1) din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, somerii prevazuti in lista de mai sus beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Ajutor de somaj dupa terminarea liceului


Potrivit art.17 alin.(2) din lege, sunt asimilati somerilor absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale. 

Ajutorul de somaj dupa terminarea liceului se acorda pe o perioada de 6 luni si consta intr-o suma fixa, lunara, al carui cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia. (660 de lei - IRS in 2024, asta inseamna o indemnizatie de somaj de 330 lei lunar).

Potrivit legii, indemnizatia de somaj pentru absolventi o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Somaj dupa demisie


Persoanele care raman fara loc de munca prin demisie sau prin acordul partilor nu pot beneficia de ajutor de somaj. Altfel spus, ajutorul de somaj se acorda atunci cand esti concediat din motive care nu tin de persoana ta. 

Conform legii, NU nu beneficiaza de indemnizatie de somaj:
- persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
- absolventii care, la data solicitarii dreptului, au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii.
- absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii;
- persoanele care au incetat raporturile de munca sau de serviciu prin acordul partilor sau prin demisie.

Cat este indemnizatia de somaj


Expertii PortalCodulMuncii.ro exemplifica cuantumul indemnizatiei de somaj pentru un salariat cu un stagiu de cotizare de 30 de ani si o baza de calcul egala cu 44.400 lei.

Potrivit art. 39 din Legea 76/2002, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; Valoarea indicatorului social de referinta in 2024 este egala cu 660 lei.
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Intelegem ca media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare este 44.400 lei.

Avand in vedere ca salariatul are o vechime de 30 de ani, cota procentuala este de 10% aplicata la media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni stabilita la 44.400 lei.

Astfel, 44.400  x 10% = 4.440 lei
La suma de 660 lei se adauga suma de 4.440 lei si rezulta 5.100 lei.

Cuantumul indemnizatiei de somaj astfel calculat este de 5.100 lei.

Acte necesare pentru somaj


Cererea pentru indemnizatia de somaj trebuie insotita de urmatoarele documente:
  • actul de identitate, in original;
  • actele de studii si de calificare, in original;
  • declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002.

Pe langa aceste documente, in functie de fiecare situatie, mai sunt necesare urmatoarele documente:

1. In cazul persoanelor provenite din munca:
- carnetul de munca, in original, si o adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei inividuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta si alte acte care atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
- copie de pe hotararea judecatoreasca definitiva prin care instanta competenta potrivit legii a dispus reintegrarea in munca, atunci cand reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
- adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza desfiintarii postului;

2. In cazul pensionarilor de invaliditate care isi redobandesc capacitatea de munca:
- carnetul de munca, in original, si o adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei inividuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta si alte acte care atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
- decizia de revizuire medicala, in original, emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, din care sa rezulte redobandirea capacitatii de munca;
- adeverinta de la ultima unitate sau unitatea care a preluat patrimoniul acesteia, dupa caz, din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior;

3. In cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora:
- carnetul de munca, in original, si o adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei inividuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta si alte acte care atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
- act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;

4. In cazul absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale:
- actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original;
- adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii.

5. In cazul absolventilor scolilor speciale pentru persoane cu handicap, in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, actul de absolvire a scolii speciale pentru persoane cu handicap, in original si in copie.

IMPORTANT! Plata indemnizatiei de somaj inceteaza la data la care somerul refuza nejustificat un loc de munca conform cu pregatirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecarii din tara a beneficiarului pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Plata indemnizatiei de somaj se suspenda, printre altele, daca beneficiarul nu se prezinta lunar sau ori de cate ori este solicitat la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat, pentru a primi sprijin in obtinerea unui loc de munca.

Indemnizatia de somaj nu se impoziteaza.

Termen depunere acte somaj


In temeiul art.38 alin.(1) din Legea nr.76/2002 indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art.17, la cerere, dupa caz, de la data:

a)          incetarii raporturilor de munca;
b)          incetarii raporturilor de serviciu;
c)          incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d)          expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e)          incetarii calitatii de membru cooperator;
f)           incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g)          incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h)          incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
i)           abrogata;
j)           ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k)          incetarii contractului de mandat, a contractului de management sau, dupa caz, a raportului juridic in considerarea caruia s-au realizat venituri de natura celor prevazute la art.19 lit.h) si i);
l)           expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art.17 alin.(2) lit.a);
m)        absolvirii, pentru cazurile prevazute la art.17 alin.(2) lit.b);
n)          abrogata;

Indemnizatia de somaj se acorda de la data aparitiei situatiei care confera dreptul la indemnizatie de somaj, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta mai sus, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Termenul de maximum 12 luni este termen de decadere din drepturi.
 

Model adeverinta somaj 2024

Click pe link pentru a descarca adeverinta:
https://e-juridic.manager.ro/download/adeverinta-pentru-somaj-model.pdf
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 17 Octombrie 2024
Votati articolul "Ajutor de somaj: conditii si termen depunere acte somaj. Poti primi somaj dupa demisie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016