Parlamentarii vor sa ne ajute sa reducem consumul de hartie si sa elimine obligatia comerciantilor de a da bon fiscal pentru toate tranzactiile, inclusiv cele platite cu cardul, chiar daca consumatorul nu solicita acest lucru. Asta chiar daca toate ca tranzactiile cu cardul sunt 100% verificabile si au loc prin sistemul bancar.
Necesitatea fiscala a tiparirii si inmanarii unui bon in cazul acesta dubleaza inregistrarile din bazele de date electronice, mult mai usor verificabile, noteaza initiatorii proiectului de lege.
Prin modificarea propusa, se va facilita procesul de cumparare, va promova utilizarea mijloacelor de plata electronice si va duce la reducerea consumului de hartie.
Avantajele eliminarii obligatiei de a elibera bon fiscal la tranzactiile cu cardul
1. Promovarea utilizarii cardurilor - Incurajarea acestui mod de plata contribuie la securitatea tranzactiilor, la reducerea riscului de furt si la cresterea transparentei in economie. Prin eliminarea necesitatii emiterii unui bon fiscal, consumatorii si comerciantii pot face mai usor tranzactii la fel de verificabile din punct de vedere fiscal.
2. Economisirea timpului - Eliminarea obligatiei de a oferi bonuri fiscale pentru platile efectuate cu cardul poate reduce timpul petrecut in cadrul tranzactiei, simplificand astfel intregul proces.
3. Reducerea birocratiei - Faptul ca trebuie sa dam o bucata de hartie pentru orice tranzactie facem este o birocratie. O birocratie facuta din ratiuni fiscale pentru a certifica vanzarile comerciantilor. Cu toate acestea tranzactiile cu cardul sunt 100% verificabile in sistemul bancar, deci ratiunile fiscale de la
tranzactiile cu cash nu se aplica.
4. Reducerea consumului de hartie si protejarea mediului - Acest lucru se traduce printr-o diminuare a resurselor naturale utilizate si a emisiilor de C02 rezultate din producerea si transportul hartiei.
5. Digitalizarea economiei
6. Securitatea datelor si confidentialitatea informatiilor
7. Adoptarea unor practici internationale - In multe tari dezvoltate, obligatia de a emite bonuri fiscale pentru tranzactiile cu cardul a fost deja eliminata sau relaxata. De exemplu Suedia si Danemarca.
8. Imbunatatirea experientei consumatorului
9. Stimularea inovatiei si dezvoltarii tehnologice - Comerciantii si institutiile financiare ar putea fi incurajati sa dezvolte si sa adopte noi tehnologii care faciliteaza si securizeaza platile electronice, cum ar fi portofelele digitale, platile contactless si autentificarea biometrica.
Ce prevede proiectul de lege pentru eliminarea obligatiei de a elibera bon fiscal la tranzactiile efectuate cu cardul
Articol Unic - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2'^1), cu urmatorul cuprins:
„(2*1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru incasarile realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si bon fiscal."
La articolul 1, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„In cazul in care operatorii economici prevazuti la alin. (1) nu inmaneaza clientului bonul fiscal sau inmaneaza un alt document decat bonul fiscal, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (2*1) si alin. (8), clientul este obligat sa solicite operatorului economic inmanarea bonului fiscal."
Proiectul de lege a fost inregistrat in dezbatere la Senat, prima Camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga la Presedintele Romaniei spre promulgare. Ulterior, el va fi publicat in Monitorul Oficial
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<