Judecator, Gheorghe Morosanu, “Patronul si Juristul in Romania Europeana”
Completeaza toate locurile goale din preambul. Nu te jena sa-i ceri partenerului acte doveditoare ale identitatii sale, atat ca patron, cat si ca simplu cetatean: certificat de inmatriculare a societatii, buletin/carte de identitate, un act emis de banca etc. Daca ai timp inainte, poti efectua o adevarata cercetare asupra lui, la Camera de Comert, Registrul Comertului (care ofera informatii contra plata), banca etc., chiar la politie si, foarte important, la alti parteneri care il cunosc.
– firme-fantoma;
– firme care schimba 4-5 sedii fara sa anunte pe nimeni;
– comercianti care dau „tunuri“ si dispar etc.
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Poate fi prevazut in art. 1 sau, daca presupune un text mai lung ori grafice, in anexe la contract.
Trebuie sa rezulte clar ce se vinde, cantitati, termen, pret.
Contractele se incheie fie pentru o singura operatiune, fie pe termen (o luna, un an) cu prestatii periodice, cu posibilitatea de prelungire, la acordul partilor. Termenele intermediare, cele din anexele grafice, trebuie bine gandite pentru a fi in acord cu posibilitatile de livrare si de plata. Ele isi arata importanta cand se ajunge la calcularea de penalitati, dobanzi bancare si alte daune.
Atentie la termenele de valabilitate si de garantie ale produselor alimentare, precum si la viciile, ascunse sau aparente, ale celorlalte. Un certificat de calitate emis de un organ specializat transfera asupra acestuia o buna parte din raspundere.
Daca se efectueaza de catre un tert transportator, este indispensabil un contract de transport, separat de cel de livrare. Este de preferat ca de transport sa se ocupe partenerul, cu implicatiile respective.
Ideal este ca partenerul sa vina personal si sa semneze actul de receptie. Avand aceasta semnatura, nu te mai poti astepta la un refuz calitativ sau cantitativ. Daca dai drumul marfii si receptia se face la beneficiar, se pot intampla o multime de pozne: pentru orice moft al beneficiarului trebuie sa te duci acolo, acolo poti constata ca marfa a fost depozitata aiurea, fiind sigilata dupa ce a fost „vamuita“ de mai multi. Ar urma o lupta lunga, eventual in justitie, in care ai fi aproape complet lipsit de probe.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri