Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit printr-o decizie aparuta in Monitorul Oficial ca insuficienta descriere a faptei de catre cel care redacteaza procesul-verbal al amenzii face ca documentul sa nu fie valabil.
Contravenientul care remarca acest lucru poate sa ceara anularea procesului-verbal, in instanta, exact ca si in cazul in care fapta pentru care se aplica sanctiunea n-ar fi fost descrisa deloc fie de agentul rutier, fie de agentul fiscal. Atentie, insa, o hotarare judecatoareasca este necesara!
Prin Decizia nr. 13/2018 ICCJ arata ca fapta contraventionala sumar descrisa in procesul-verbal de contraventie e ca si cum nu ar fi descrisa deloc si asta atrage nulitatea relativa a documentului.
Important! Decizia Curtii e relevanta pentru orice fel de proces-verbal de contraventie, indiferent cine ar fi agentul constatator.
"Descrierea insuficienta a faptei echivaleaza cu neindeplinirea cerintei privind descrierea faptei contraventionale si atrage nulitatea relativa a procesului-verbal de constatare a contraventiei", potrivit dispozitiilor art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, scrie in decizia ICCJ nr. 13/2018 privind recursul in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea unor prevederi din ordonanta privind contraventiile. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 29 iunie 2018 si este obligatorie de la acest moment.
Cat despre nelegalitatea ce afecteaza un astfel de proces-verbal (insuficienta descriere), nu este intrinseca actului, adica nu duce intotdeauna la anularea actului respectiv, deci vorbim de o nulitate relativa.
Lamurirea a fost oferita la cererea Avocatului Poporului, care a subliniat ca lucrurile s-au interpretat in mai multe feluri pana acum de judecatori, inclusiv cu privire la tipul de nulitate atras de aceasta neregula. ICCJ a spus ca e vorba de nulitate relativa, iar nu de cea absoluta."Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu", scrie in articolul 17 al OG nr. 2/2001.
Aceeasi ordonanta prevede clar ce anume trebuie sa cuprinda procesul-verbal de contraventie (chiar daca nu lipsa tuturor acelor mentiuni atrage nulitatea documentului):
Fise distractive pentru gradinita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Citeste OG nr. 2/2001 dand click AICI si Decizia nr.13 in dosarul nr.408/1/2018 dand click AICI!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE