Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proba de lucru INAINTE de angajare: OBLIGATIILE angajatorului

Proba de lucru INAINTE de angajare: OBLIGATIILE angajatorului
O intrebare care apare des in campul muncii se refera la posibilitatea ca o persoana sa sustina o proba practica de lucru, fara sa fie angajatul companiei. 

Astfel, multi angajatori vor sa stie in ce conditii isi pot testa la locul de munca viitorii salariati, inainte de angajare. Vezi in articol raspunsul expertului in legislatia muncii.

Intrebare: Care este modalitatea prin care o persoana poate sustine o proba practica de lucru (fara a fi angajatul companiei), intr-un service auto/fabrica de productie autovehicule transport. Exista o serie de documentele care trebuie completate? Putem semna cu respectivul un acord de confidentialitate?

Raspuns: In opinia noastra, organizarea unei probe de lucru se poate realiza ca parte a recrutarii personalului prin organizarea unui proces de selectie care ar consta in depunerea, de catre candidatii la ocuparea unui loc de munca, a unui dosar cu documente: cerere de angajare, cartea de identitate, acte de studii/ de calificare, adeverinte/recomandari de la alti angajatori pentru experienta anterioara in munca, alte documente, urmata de realizarea unei examinari sub forma unei probe practice.

Acesta proba practica consta in testarea modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice unui lucrator in domeniul in care se face recrutarea si fiind vorba de un examen/test, apreciem ca poate dura atata timp cat este necesara executarea demonstrativa de catre fiecare candidat a fiecarei operatiuni de lucru care este supusa testarii, in fata persoanei/persoanelor care fac parte din comisia de recrutare/examinare.

La finalul examinarii prin proba practica ar trebui sa se intocmeasca un proces verbal in care sa se consemneze modul de desfasurare a probei practice, eventual notele/calificativele acordate fiecarui candidat si desemnarea candidatului/ candidatilor castigatori.

In urma acestui examen sub forma de proba practica, vor fi selectati si apoi angajati viitorii lucratori.

Pentru aceasta este nevoie sa publicati un anunt de recrutare a fortei de munca in care precizati: denumirea posturilor, calificarea necesara (daca este cazul),  tipul de contract de munca (perioada determinata/nedeterminata, norma intreaga/partiala), data pana la care se depun dosarele si unde se depun acestea, faptul ca se organizeaza o proba practica, data, ora si locatia unde se organizeaza proba.

Precizam ca acest mod de recrutare este folosit indeosebi de unitatile bugetare, care sunt obligate sa selecteze personalul prin concurs sau examen, dar este utilizat si de angajatori din domeniul privat care doresc sa selecteze/sa testeze personalul inainte de a-l incadra in munca.

Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede o posibilitate de testare a capacitatilor profesionale si anume perioada de proba.

Astfel la art. 31 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

In acest caz, practic se angajeaza persoana in cauza, iar in contractul individual de munca inscrieti durata perioadei de proba (exista o rubrica speciala in modelul contractului de munca) – durata de maxim 90 de zile.
In acesta perioada angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca.

La alin. (3) al art. 31 din Codul muncii se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Astfel, daca in perioada de proba angajatorul este nemultumit de modul in care angajatul isi desfasoara activitatea poate inceta contractul de munca al acelei persoane, doar printr-o notificare pe care i-o comunicati, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea notificarii. In mod similar si angajatul, daca este nemultumit de conditiile de munca, poate notifica angajatorului incetarea contractului fara preaviz si fara motivarea notificarii.

Explicatii oferite in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 26 Ianuarie 2024
Votati articolul "Proba de lucru INAINTE de angajare: OBLIGATIILE angajatorului":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI