CSM stopeaza abuzurile petentilor care depun mai multe cereri identice, la aceeasi instanta, pentru a ajunge la un „anumit” complet.
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astazi, 4 octombrie, sa ceara Ministerului Justitiei sa modifice Ecris IV (programul informatic ce contine baza de date a instantelor), in asa fel incat acelasi petent sa nu poata introduce mai multe cereri identice in cadrul aceleiasi instante. De asemenea, s-a dispus si modificarea regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti prin „instituirea unei obligatii a grefierului de a intocmi un proces verbal pe baza avertizarilor primite sau de a printa o dovada care contine datele de identificare ale dosarelor similare, ce au facut obiectul avertismentului si de a le prezenta judecatorului, care trebuie sa sesizeze completele investite cu solutionarea unor cauze identice pentru a lua masurile ce se impun”.
Membrii CSM au avizat favorabil propunerea inspectiei judiciare care a analizat fenomenul in cadrul unui raport, constatand ca „evaluarea incidentei situatiilor in care s-au inregistrat cereri repetate, pe baza datelor furnizate de instante, conduce la concluzia ca promovarea unor cereri repetate (…) tinde sa contureze o practica de eludare a normelor de repartizare aleatorie a dosarelor.” Comunicatul oficial, aici.
Opinii contradictorii cu ministrul Predoiu
Ministerul Justitiei s-a opus luarii acestei decizii referitoarela modificarea Ecris: „Nu a fost analizat impactul implementarii noilor grade de complexitate adoptate, asupra volumului optim de activitate si ca o crestere a gradelor de complexitate, in special in materia penala, (…) conduce la o limitare a numarului de dosare ce va fi repartizat unui complet de judecata la un anumit termen, consecinta constand in stabilirea unei date excesiv de indepartate pentru primul termen de judecata”.
Directia legislatie, documentare si contencios a CSM a considerat insa ca sustinerile ministerului sunt nefondate: „Notiunea de termen rezonabil nu poate fi privita, in mod izolat, independent de multitudinea de factori care concura la asigurarea unei bune administrari si eficiente a activitatii de judecata si implicit a calitatii actului de justitie. Mai mult, nu gradul de complexitate in sine impieteaza asupra stabilirii primului termen de judecata, ci insusi programul informatic dispune cu privire la acest aspect.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<