In perioada 20 - 21 mai 2013 a avut loc, la Alba Iulia cea de-a doua reuniune a Retelei Judiciare Romane in materie penala din anul 2013. Reuniunea a fost organizata de Ministerul Justitiei, prin Directia Drept international si Cooperare Judiciara, si Curtea de Apel Alba Iulia.
Lucrarile reuniunii au fost deschise de catre doamna judecator Cristina Nicoara, vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia.
La reuniune au participat judecatori si procurori, membrii ai Retelei Judiciare Romane in materie penala din cadrul curtilor de apel, ai parchetelor de pe langa curtile de apel, ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Serviciului de cooperare judiciara, relatii internationale si programe din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si reprezentanti ai Serviciului Cooperare Judiciara internationala in materie penala din cadrul Directiei Drept international si Cooperare Judiciara.
Pe parcursul celor doua zile de dezbateri, au fost prezentate, pe scurt, activitatile desfasurate in anul 2012 de membrii retelei in domeniul cooperarii judiciare internationale, s-au discutat posibile solutii pentru problemele semnalate in practica, identificate la nivel local in domeniul mandatului european de arestare, al comisiilor rogatorii, al transferului de proceduri in materie penala, al sanctiunilor pecuniare.
Un alt subiect de mare interes a fost cel legat de formarea initiala si continua a judecatorilor si procurorilor in domeniul cooperarii judiciare in materie penala, apreciindu-se ca este nevoie de o adaptare a programelor de formare la realitatile practicii judiciare si de o specializare continua a magistratilor in toate domeniile cooperarii.
Sursa CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<