Intrebare: Potrivit art.1091(4) cod civil nou "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".
Cum este protejat sau sunt protejati parintele sau parintii unui descendent care doreste sa se dea in intretinere sau sa vanda cu uzufruct fata de fiul sau si nora sa tinind cont ca mai are o fiica in viata care nu este de acord cu instrainarea. Daca se face intretinere se prezuma a fi donatie si dupa deces poate fi atacata de fiica donatorilor iar daca se face vanzare simpla ce garantie au parintii care vand fiului si norei ca acestia au grija de ei si nu ii trimit la azil intrucat nu au nici intretinere si nici uzufruct.
Cum se exprima acordul fiicei in favoarea careia opereaza prezumtia, in scris concomitent cu intocmirea actului de intretinere sau vanzare cu uzufruct, separat dar la aceiasi data sau e valabil si ulterior chiar tacit.
Solutie oferita de Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro
Potrivit jurisprudentei din domeniu, actele de vanzare-cumparare intre parinti si copii s-au dovedit a fi donatii deghizate si, prin urmare au fost anulate in instanta. Din acest motiv, noul Cod civil a clarificat riscul incheierii unor astfel de contracte. Pe de alta parte, conform dispozitiilor art. 516 Cod civil, copiii sunt obligati sa isi ingrijeasca parintii, astfel ca, un contract de intretinere se dovedeste a fi tot o donatie. Prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita exprimarii textului de lege, si anume: “ pana la dovada contrara”.
Aceasta dovada contrara, in cazul unui contract de vanzare-cumparare, este plata integrala a pretului stabilit prin contract, fie ca va fi prevazut uzufructul viager sau se va apela la o clauza de intretinere. De aceea, este indicat ca pretul sa fie virat in contul vanzatorilor/vanzatorului, astfel incat sa se poata face dovada platii daca va fi nevoie. In ceea ce priveste intretinerea, dovada acesteia se poate face prin orice mijloace de proba, inclusiv martori. In aceasta situatie, debitorul intretinerii trebuie sa fie sigur ca va detine toate dovezile de-a lungul timpului din care sa reiasa ca si-a indeplinit obligatiile, iar celalalt descendent nu si-a indeplinit obligatia de intretinere.
Dar cea mai sigura varianta este consimtirea celuilalt descendent la instrainare. Din textul de lege rezulta ca este nevoie de consimtamant la data instrainarii. Pentru evitarea oricarui litigiu, consimtamantul ar trebui sa se regaseasca in continutul contractului, acest descendent consimtind la respectiva instrainare si luand la cunostinta de continutul contractului. In caz contrar, cel care a consimtit poate invoca faptul ca nu a cunoscut continutul contractului si a fost in eroare, astfel incat se poate adresa justitiei pentru desfiintarea actului. In cazul in care se incheie separat consimtamantul, in opinia noastra, ar trebui sa fie incheiat concomitent, cu precizarea ca persoana care consimte a citit contractul dintre parti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<