Ce impozite se retin in cazul platii clauzei de neconcurenta? Cum se declara aceste impozite in D112 si cine trebuie sa le plateasca?
Raspuns:
Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 - 24 din Codul muncii.
Plata indemnizatiei de neconcurenta se face lunar avand in vedere faptul ca la art. 21 din Codul muncii se prevede ca partile pot negocia şi cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare. Asadar, indemnizatia de neconcurenta este lunara.
Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.
In opinia noastra, indemnizatia de neconcurenta se va raporta in Anexa nr.1.2 Asigurat a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate astfel:
- In caseta Asigurat / neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se selecteaza 2 – neasigurat
- In caseta Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se selecteaza 2 – neasigurat
- In Sectiunea A la Tip asigurat dpdv contract de munca - se va selecta pct. 3 – Alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor, care nu au contract individual de munca sau raport de serviciu - nu este salariat.
- La Randul 8 – Venit brut realizat se inscrie 0 (zero).
- Valoarea indemnizatiei de neconcurenta se va inscrie la Randul 11 – Baza Contributie Individuala SANATATE
Programul emite atentionare cu privire la faptul ca Baza Contributie Individuala SANATATE este diferita de A.8. Venitul brut realizat (0) (S24) dar declaratia poate fi generata (XML-ul) si transmisa organelor fiscale.