Nerespectarea obligatiilor contractuale duce la atragerea raspunderii civile contractuale si la obligatia repararii prejudiciului produs prin aceasta neexecutare.
Daunele interese reprezinta despagubirile in bani pe care este obligat debitorul sa le plateasca creditorului sau ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor.
Valoarea daunelor interese poate fi stabilita de lege, de instanta sau de parti.
Cand este stabilita de parti se numeste clauza penala, iar in lipsa unei asemenea conventii a partilor unui raport juridic obligational sau a nulitatii acesteia, legiuitorul limiteaza prin prevederile referitoare la dobanda legala evaluarea daunelor interese.
Clauza Penala
Reprezinta intelegerea dintre creditor si debitor anterioara producerii prejudiciului cauzat de neexecutarea obligatiilor asumate si stabileste anticipat intinderea despagubirilor in caz de neexecutare.
Este o clauza prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. In caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala.
Nu doar neexecutarea obligatiei poate duce la aplicarea clauzei penale, ci si executarea cu intarziere sau necorespunzatoare.
Este reglementata de art. 1538 - 1545 din noul Cod Civil.
Scop
Clauza penala este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creantei si a evita apelarea creditorului la instanta pentru dovedirea si evaluarea prejudiciului.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa stim care sunt obligatiile/drepturile unei societati privind locurile vacante fata de alte institutii INS, AJOFM, etc.. In ce situatii acestea ar trebui raportate si in care nu, care sunt responsabilitatile legale etc.?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea incepe un proces de restructurare colectiva, mentionam ca societatea are sediul social in Bucuresti, puncte de lucru in tara si angajati in fiecare judet. Conform articolului 70 din Codul muncii, societatea a informat reprezentantii salariatiilor, ITM Bucuresti si ITM-uri din tara, AJOFM Bucuresti si AJOFM din tara de procesul de restructurare colectiva. Am primit raspuns de la ITM Ilfov ca nu este necesara transmiterea informarii decat catre ITM unde societatea are sediul social,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<