Cheltuieli judiciare. Verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii preventive
(I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 698 din 6 februarie 2007)
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generala. Actele procesuale si procedurale comune. Cheltuielile judiciare
Indice alfabetic:
- Drept procesual penal
- cheltuieli judiciare
- verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii preventive
- C. proc. pen., art. 191-192, art. 3002
Obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat cu ocazia examinarii legalitatii si temeiniciei arestarii preventive a inculpatului in conditiile art. 3002 C. proc. pen. se dispune, in conformitate cu dispozitiile art. 191 si art. 192 din acelasi cod, prin hotararea prin care instanta solutioneaza fondul cauzei, in functie de solutia pronuntata asupra fondului cauzei, iar nu prin incheierea prin care instanta dispune asupra arestarii preventive.
Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala si pentru cauze cu minori si de familie, prin incheierea din 22 ianuarie 2007, a constatat legala si temeinica masura arestarii preventive a inculpatului G.V., masura pe care a mentinut-o, dispunand si obligarea inculpatului la plata sumei de 80 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma 40 de lei, reprezentand onorariul avocatului desemnat din oficiu, a dispus sa fie avansata din fondul Ministerului justitiei.
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs inculpatul, cerand judecarea sa in stare de libertate.
Recursul declarat de inculpat este intemeiat, sub aspectul obligarii inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.
In mod gresit instanta de apel l-a obligat pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat, in conditiile in care, urmare a examinarii din oficiu a starii de arest a inculpatului, conform art. 3002 C. proc. pen., a mentinut aceasta masura preventiva.
Cheltuielile judiciare avansate de stat in asemenea stadii procesuale sunt avute in vedere la finalizarea acelui ciclu al judecatii, solutia pronuntata asupra fondului cauzei urmand a se repercuta si asupra modului de suportare a cheltuielilor judiciare.
In consecinta, recursul a fost admis sub acest aspect, iar incheierea atacata a fost casata numai cu privire la obligarea inculpatului la plata chletuielilor judiciare juridicare catre stat si a onorariului pentru apararea din oficiu, dispozitii care au fost inlaturate.
Sursa: Scj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este perioada minima in care un angajat poate fi trimis in delegatie in strainatate, fara ca angajatorul sa ii obtina formularul A1? Este obligatorie obtinerea formularului si pentru delegatiile pe o perioada mai scurta 1-5 zile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la H.G. nr. 295/31.03.2025 publicat in M.O. nr. 279/31.03.2025. Intrucat suntem firma de salarizare/prestatori de revisal, am vrea sa stim cu ce data operam concediile medicale in soft, facem precizarea ca un ne-am logat inca pe REGES-ONLINE. Introducem concediile medicale de orice tip, in softul actual vechi REGES incepand cu 01.05.2025 ? dar un avem articole la suspendari sau introducem suspendarile pentru concedii medicale retroactiv, termen limita de introducere 01.09.2025.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va supun atentiei urmatoarele spete. 1. Un angajator doreste sa angajeze un salariat cu contract -part-time, 4 ore/zi, 20 ore pe saptamana. In ceea ce priveste repartizarea programului, se doreste sa se desfasoare in functie de solicitarile clientilor adica astazi sa lucreze in intervalul 8.00-12.00, maine 10.00-14.00, poimaine 16.00-20.00. Cum se poate inregistra in contractul de munca un astfel de program? Se poate aplica programul flexibi, inegal in cazul contractelor de munca part-time? 2....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<