Avocatii stagiari vor putea sustine examenul de definitivat in perioada 5 - 8 decembrie 2011, dupa cum informeaza Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Depunerea candidaturilor pentru examen va incepe la data de 3 octombrie.
Fiecare candidat trebuie sa depuna cererea pentru inscrierea la examen impreuna cu dosarul de inscriere cu cel putin 25 de zile inainte de data examenului, la sediul baroului in care doreste sa exercite profesia.
Vor putea participa avocatii inclusi in tabelele comunicate de barouri, in baza deciziilor de inscriere la examen aprobate de consiliile barourilor, pana la data de 14 noiembrie. De asemenea, vor fi inscrisi din oficiu si avocatii stagiari care indeplinesc conditia de vechime prevazuta de lege sau au fost declarati respinsi la sesiunile anterioare.
Examenul va fi scris si se va sutine la urmatoarele materii:
• Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat;
• Drept civil (materie de baza) si drept procesual civil (materia de baza) precum si drept civil (materie optionala) si drept procesual civil (materie optionala);
• Drept penal (materie de baza) si drept procesual penal (materia de baza) si drept penal (materie optionala) si drept procesual penal (materie optionala);
• Materie optionala (Dreptul muncii si securitatii sociale, Dreptul familiei precum si Dreptul comercial si al societatilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale).
Taxa de inscriere va fi de 700 lei (exclusiv TVA). Acesta va putea fi achitata in contul I.N.P.P.A. Bucuresti nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. - Sucursala Unirea – Bucuresti cu mentiunea „Taxa examen definitivare, sesiunea decembrie 2011, Baroul.........”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Exista posibilitatea ca angajatorul sa compenseze timpul suplimentar de munca in luna in care a fost efectuat? Avand in vedere prevederile legislative: Art. 122. 1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. 2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Art. 123. 1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care pana in 30.11.2024 are concediu medical cod 14 din , in 7 decembrie ar avea complete zilele de 1 an jumate de concediu medical pentru acest cod, angajatul doreste sa revina la munca in 2 decembrie, el va mai putea benefica de concediu medical tot pe acest cod 14, sau concediu medical cu alt cod in ianuarie sau februarie 2025 ... anul 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<