Se pastreaza, in mare, solutiile din reglementarea anterioara, cu precizarea ca in cuprinsul incheierii de sechestru trebuie mentionata (instantele fac si in prezent acest lucru, chiar daca nu se prevede in mod expres) suma pâna la care se dispune masura sechestrului.
Aceasta mentiune este foarte importanta. În primul rând, reprezinta o orientare pentru executorul judecatoresc cu privire la limita valorii pâna la care sechestreaza bunurile (sa nu faca ce spune creditorul, ci ceea ce a spus creditorul si a fost acceptat de catre instanta).
Uneori este utila deoarece creditorul poate veni cu mai multe creante sau cu o creanta mai mare, insa numai unele creante sau o parte din creanta se bucura de dovada prin act scris, instanta incuviintând masura asiguratorie in limita acelei creante sau parti din creanta. Pe de alta parte, in functie de valoarea creantei acceptate a fi protejate provizoriu, se va face si eventuala ridicare a sechestrului. În genere, instantele procedau astfel, insa nu in toate cazurile, iar legiuitorul a considerat ca ar trebui mentionata aceasta regula in mod expres.
Referitor la acest aspect s-a precizat ca, in conditiile in care art. 907- 908 din vechiul Cod comercial au supravietuit pâna la acest moment noului Cod civil, inseamna ca avem reguli unitare pentru sechestru si cautiune, disparând regula care exista doar in comercial cu privire la achitarea anticipata.
Cu privire la problema mentionata, s-a aratat ca noutatea adusa de Noul Cod de procedura civila este ca pentru toate litigiile (indiferent de natura partilor – profesionisti sau nu) cautiunea nu se mai plateste anticipat, ci in termenul acordat de instanta prin chiar incheierea de admitere.
Exista o clarificare a practicii potrivit cu care in toate litigiile nu se mai stabileste termen in vederea achitarii anticipate a cautiunii. Textul are valoare numai pentru situatia in care instanta stabileste cautiunea, nu si pentru ipoteza in care creditorul solicita sechestrul pentru o creanta care nu este constatata prin act scris, deoarece acolo instanta nu are ce cautiune sa stabileasca, pentru ca este de jumatate din suma si aceea poate fi platita anticipat, fara probleme. Concluzia este ca textul se refera numai la ipoteza creantei garantate prin act scris.
dl. avocat Traian BRICIU
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<