Se pastreaza, in mare, solutiile din reglementarea anterioara, cu precizarea ca in cuprinsul incheierii de sechestru trebuie mentionata (instantele fac si in prezent acest lucru, chiar daca nu se prevede in mod expres) suma pâna la care se dispune masura sechestrului.
Aceasta mentiune este foarte importanta. În primul rând, reprezinta o orientare pentru executorul judecatoresc cu privire la limita valorii pâna la care sechestreaza bunurile (sa nu faca ce spune creditorul, ci ceea ce a spus creditorul si a fost acceptat de catre instanta).
Uneori este utila deoarece creditorul poate veni cu mai multe creante sau cu o creanta mai mare, insa numai unele creante sau o parte din creanta se bucura de dovada prin act scris, instanta incuviintând masura asiguratorie in limita acelei creante sau parti din creanta. Pe de alta parte, in functie de valoarea creantei acceptate a fi protejate provizoriu, se va face si eventuala ridicare a sechestrului. În genere, instantele procedau astfel, insa nu in toate cazurile, iar legiuitorul a considerat ca ar trebui mentionata aceasta regula in mod expres.
Referitor la acest aspect s-a precizat ca, in conditiile in care art. 907- 908 din vechiul Cod comercial au supravietuit pâna la acest moment noului Cod civil, inseamna ca avem reguli unitare pentru sechestru si cautiune, disparând regula care exista doar in comercial cu privire la achitarea anticipata.
Cu privire la problema mentionata, s-a aratat ca noutatea adusa de Noul Cod de procedura civila este ca pentru toate litigiile (indiferent de natura partilor – profesionisti sau nu) cautiunea nu se mai plateste anticipat, ci in termenul acordat de instanta prin chiar incheierea de admitere.
Exista o clarificare a practicii potrivit cu care in toate litigiile nu se mai stabileste termen in vederea achitarii anticipate a cautiunii. Textul are valoare numai pentru situatia in care instanta stabileste cautiunea, nu si pentru ipoteza in care creditorul solicita sechestrul pentru o creanta care nu este constatata prin act scris, deoarece acolo instanta nu are ce cautiune sa stabileasca, pentru ca este de jumatate din suma si aceea poate fi platita anticipat, fara probleme. Concluzia este ca textul se refera numai la ipoteza creantei garantate prin act scris.
dl. avocat Traian BRICIU
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<