Se pastreaza, in mare, solutiile din reglementarea anterioara, cu precizarea ca in cuprinsul incheierii de sechestru trebuie mentionata (instantele fac si in prezent acest lucru, chiar daca nu se prevede in mod expres) suma pâna la care se dispune masura sechestrului.
Aceasta mentiune este foarte importanta. În primul rând, reprezinta o orientare pentru executorul judecatoresc cu privire la limita valorii pâna la care sechestreaza bunurile (sa nu faca ce spune creditorul, ci ceea ce a spus creditorul si a fost acceptat de catre instanta).
Uneori este utila deoarece creditorul poate veni cu mai multe creante sau cu o creanta mai mare, insa numai unele creante sau o parte din creanta se bucura de dovada prin act scris, instanta incuviintând masura asiguratorie in limita acelei creante sau parti din creanta. Pe de alta parte, in functie de valoarea creantei acceptate a fi protejate provizoriu, se va face si eventuala ridicare a sechestrului. În genere, instantele procedau astfel, insa nu in toate cazurile, iar legiuitorul a considerat ca ar trebui mentionata aceasta regula in mod expres.
Referitor la acest aspect s-a precizat ca, in conditiile in care art. 907- 908 din vechiul Cod comercial au supravietuit pâna la acest moment noului Cod civil, inseamna ca avem reguli unitare pentru sechestru si cautiune, disparând regula care exista doar in comercial cu privire la achitarea anticipata.
Cu privire la problema mentionata, s-a aratat ca noutatea adusa de Noul Cod de procedura civila este ca pentru toate litigiile (indiferent de natura partilor – profesionisti sau nu) cautiunea nu se mai plateste anticipat, ci in termenul acordat de instanta prin chiar incheierea de admitere.
Exista o clarificare a practicii potrivit cu care in toate litigiile nu se mai stabileste termen in vederea achitarii anticipate a cautiunii. Textul are valoare numai pentru situatia in care instanta stabileste cautiunea, nu si pentru ipoteza in care creditorul solicita sechestrul pentru o creanta care nu este constatata prin act scris, deoarece acolo instanta nu are ce cautiune sa stabileasca, pentru ca este de jumatate din suma si aceea poate fi platita anticipat, fara probleme. Concluzia este ca textul se refera numai la ipoteza creantei garantate prin act scris.
dl. avocat Traian BRICIU
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<