Controversatul proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prin care se instituie coplata pentru unele servicii medicale a primit aviz favorabil din partea membrilor Comisiei de Sanatate din Senat. Astfel, proiectul de lege propus de Guvern va ajunge pe birourile senatorilor.
Potrivit proiectului, coplata este suma care reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului, pentru a beneficia de unele servicii medicale din pachetul de servicii de baza, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in cuantumul si conditiile prevazute in contractul-cadru privind conditiile asigurarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Actul normativ stabileste ca vor fi scutiti de la coplata copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca.
Vor fi scutiti de coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca sau pensie si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei pe luna.
Executivul mai propune ca suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic sa nu depaseasca 600 de lei, dupa depasirea acestei sume, serviciile medicale urmand sa fie acordate fara coplata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<