Ministrul Finantelor Publice a alcatuit un proiect de lege prin care pensiile speciale peste un anumit cuantum vor fi taxate, dupa ce "a uitat" sa le impoziteze prin OUG.
Actualizare 18.09.2019 - Senatul a adoptat proiectul prin care pensiile speciale sunt taxate! Camera Deputatilor va avea acum rol decizional.
Initiativa legislativa prin care sunt taxate pensiile speciale cuprinse intre 7.000 si 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depaseste 10.000 de lei, cu 50% a fost adoptata de Senat cu 76 de voturi "pentru".
Ministrul Teodorovici considera ca prin acest act normativ "se face dreptate si justitie sociala".
In varianta adoptata de Senat a proiectului L489/2019 se prevede ca si pensia presedintilor Romaniei va fi taxata.
Ramane de vazut acum ce vor decide deputatii si daca vor introduce modificari suplimentare inainte de trimite proiectul de lege catre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
STIREA INITIALA
Alegerea sefului Finantelor este una destul de intriganta, avand in vedere ca putea sa hotarasca taxarea sau impozitarea pensiilor speciale printr-un proiect de ordonanta de urgenta (OUG). Un proiect de lege precum acesta va fi aprobat mult mai greu, avand in vedere ca trebuie sa treaca prin Comisiile din ambele camere ale Parlamentului si sa fie aprobat de plenul celor doua foruri. Dupa aceasta etapa, initiativa legislativa a ministrului va trebuie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial. In plus, exista oricand riscul ca acest proiect de lege sa fie contestat la CCR in perioada special alocata pentru controlul constitutional.
Initiativa lui Eugen Teodorovici instituie, in cazul in care va trece prin tot filtrul legislativ cu succes, o taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta primite in baza unor legi si statute speciale.
"Conform informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii pentru un numar de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu in plata la sfarsitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite in cuantum de 105.706.216 lei, partea suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat bazata pe contributivitate reprezinta aproximativ 16,9%, iar cea fara contributivitate, suportata de la bugetul de stat, reprezinta aproximativ 83,1%. Se constata ca in cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazata pe necontributivitate este dominanta comparativ cu cea bazata pe contributivitate", se arata in expunerea de motive.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
MFP explica, totodata, ca in stabilirea plafonului de 7.000 de lei peste care se propune taxarea pensiilor s-au folosit studii recente facute de Academia Romana, fiind avute in vedere si cerintele de convergenta a veniturilor prezentate in raportul de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.
Proiectul de lege prin care sunt taxate pensiile speciale va fi dezbatut in Senat, urmand ce deputatii sa aiba votul decizional.
Imediat ce Senatul va vota o forma care va putea fi transmisa Camerei Deputatilor, vom actualiza acest articol cu actul normativ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri