OUG nr. 28/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, asadar de vineri seara, 20.03.2020, avem noi pedepse cu inchisoarea majorate si amenzi care ajung pana la 150.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 1,2 milioane de lei pentru persoanele juridice. Totul, doar pentru a combate cat mai eficient raspandirea Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-Cov-2.
E-Juridic a relatat anterior in articolul cu privire la marirea pedepsei cu inchisoarea pentru fals in declaratii si zadarnicirea combaterii bolilor despre intentia Guvernului de a majora aceste sanctiuni. Acum e oficial! Iata ce include OUG nr. 28/2020, in vigoare de vineri, 20.03.2020. E important sa precizam data, intrucat persoanele pentru care au fost pana acum intocmite cele 58 de dosare penale vor fi judecate conform prevederilor care tocmai au fost inlocuite prin Ordonanta de Urgenta mentionate. De vineri incolo, se va aplica noua forma a Codului penal.
Astfel, prin OUG nr. 28/2020 au fost modificate art. 326, art. 352 si s-a introdus un nou articol, art. 352^1.
Art. 326 cuprinde de acum urmatoarele informatii:
"Art. 326 - Falsul in declaratii
(1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei entitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda."
Art. 352 cuprinde de acum urmatoarele informatii:
"Art. 352 - Zadarnicirea combaterii bolilor
(1) Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu inchisorea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Art. 352^1 cuprinde de acum urmatoarele informatii:
"Art. 352^1 - Omisiunea declararii unor informatii
Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care acestea isi desfasoara activitatea unele informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."
Modificarile pot parea greu de inteles la o prima citire. Magistratul Cristi Danilet, insa, a oferit explicatii pe intelesul tuturor.
Necunoasterea legii nu ne fereste de aplicabilitatea ei, asadar e bine sa retinem aceste informatii si, pe cat posibil, sa ii ajutam si pe altii sa le afle.
In primul rand, retinem faptul avem 2 articole modificate, art. 326 si art. 352, si unul complet nou, art. 352^1.
In al doilea rand, avem in vedere faptul ca persoana care minte ca nu este infectata sau ca nu a vizitat tarile din zona rosie sau galbena (care impun carantina sau izolarea la domiciliu) sau face orice alta declaratie mincinoasa catre institutiile statului pentru a ascunde riscurile privind infectarea, va fi pedepsita cu inchisoare intre 1 si 5 ani sau amenda penala care pleaca de la 1.800 de lei si poate ajunge pana la un maximum de 150.000 de lei. Vorbim, atentie, de amenda penala. Aceasta va fi prevazuta in cazier.
Daca fapta mentionata mai sus este comisa de o persoana juridica (greu de dovedit, dar posibil), atunci pedeapsa este amenda care porneste de la 12.000 de lei si poate ajunge pana la 1,2 milioane lei. In plus, poate fi dispusa si dizolvarea entitatii.
In al treilea rand, daca o persoana omite sa spuna institutiilor statului sau angajatorului ca e posibil sa fi intrat in contact cu o persoana infectata va risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda cuprinsa intre 1800 si 150.000 de lei.
In al patrulea rand, daca nu se respecta carantina sau tratamentul, nu se respecta vizitele autoritatilor, se paraseste spitalul/carantina fara voie, se risca o amenda penala de la 1800 lei pana la 150.000 lei sau inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Daca prin aceasta nerespectare a restrictiilor se constata raspandirea bolii, atunci pedeapsa va fi direct inchisoare. Amenda penala nu va mai putea fi o optiune.
Atentie! Daca produceti boala sau decesul altei persoane prin incalcarea noilor norme din Codul penal riscati inchisoare de la 2 la 7 ani, iar daca persoana respectiva a murit riscat de la 5 pana la 12 ani de inchisoare.
In al cincilea rand, daca se transmite intentionat Covid-19 (boala cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2), atunci pedeapsa maxima cu inchisoarea este de 12 ani.
Finalmente, nu uitam ca prevederile de mai sus deja se afla in vigoare.
Consideram utila si prezentarea opiniilor unor specialisti in domeniu, precum cea a dr. George Lazar.
Redam o parte dintre concluziile sale mai jos.
"Majorarea limitelor de pedeapsa este justificata, intrucat actuala pandemie de coronavirus s-a dovedit mai grava decat s-a anticipat atat pentru viata si sanatatea persoanelor, cat si pentru economie, generand numeroase restrictii si masuri compensatorii istorice. Toate aceste eforturi globale nu pot fi zadarnicite de conduite iresponsabile ale cetatenilor si persoanelor juridice care nu isi asuma efortul colectiv de prevenire si combatere a pandemiei.
Cu toate acestea, consideram ca simpla majorare a limitelor de pedeapsa (sau, dupa caz, chiar atenuare a raspunderii) nu va asigura o conformare riguroasa la conditiile impuse de autoritati. Asa cum a dovedit stiinta criminologiei in mod repetat, majorarea limitelor de pedeapsa nu atrage dupa sine o scadere a numarului conduitelor ilicite, la fel cum nici micsorarea limitelor de pedeapsa nu produce o creste a infractionalitatii. Factorii economici si sociali, educatia si respectul fata de ceilalti vor juca un rol mai important decat limitele de pedeapsa prevazute pentru aceste fapte.
Cu toate acestea, dreptul penal trebuie sa raspunda nevoilor sociale de sanctionare a conduitelor daunatoare, aceasta fiind functiunea sa principala. Nu este exclus ca pe viitor legiuitorul sa apeleze la mijloace de drept penal si pentru a combate alte comportamente antisociale determinate de situatia de urgenta, precum forme particulare de specula economica.
In linii mari, consideram ca modificarea legislativa este perfectibila, in special in privinta modalitatii de formulare, insa modificarile sunt justificate de scopul urmarit de legiuitor", spune drd. George Lazar.
Nu uitati! Modificarile de mai sus aduse Codului penal NU sunt temporare. Ele raman valabile!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri