UPDATE 15.07.2020 - Legea prin care statul nu poate vinde nimic timp de doi ani a fost atacata la CCR. Magistratii constitutionali au decis ca initiativa respecta Legea fundamentala, asadar ea ar trebui promulgata de seful statului.
"AM OPRIT PRADUIALA! Legea prin care interzicem instrainarea timp de doi ani a participatiunilor statului, la societati in care statul este actionar majoritar, a fost declarata CONSTITUTIONALA! Oprim astfel praduiala CEC-ului, Hidroelectrica , Portului Constanta si a altor companii care urmau sa fie praduite de Orban, Citu & Co!", a anuntat cu entuziasm initiatorul Daniel Zamfir.
Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, a fost judecata si, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate.
CCR a constatat ca dispozitiile Legii privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
"Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei", a transmis Curtea.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care statul roman nu poate vinde nimic timp de doi ani.
"La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta", este stipulat chiar in primul articol al actului normativ proaspat votat.
In plus, se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a acestei legi.
Totodata, statul poate in acesti doi ani sa dobandeasca (prin orice metoda legala) participatii la diferite societati care opereaza in domenii importante precum constructia de masini, metalurgie, silvicultura, transport, furnizare energie electrica, infrastructura sau tehnologia informatiei.
Trebuie sa retinem, insa, faptul ca mai sunt inca doi pasi de indeplinit pentru ca aceste prevederi sa se aplice: sa nu fie sesizata CCR si presedintele sa nu ceara reexaminarea actului normativ. In cazul in care seful statului decide promulgarea prin decret, atunci prevederile din act vor intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.
--
INFORMATII INITIALE
publicate pe 19 mai 2020
O noua lege a fost introdusa in procedura de urgenta la Senat prin care se stipuleaza ca statul nu poate vinde nimic timp de doi ani.
UPDATE 19 mai 2020 - Senatul a adoptat actul cu 80 de voturi "pentru", 42 "impotriva" si 10 "abtineri". Deputatii au acum decizia finala de luat.
--
B131/2020 a fost inregistrata pentru dezbatere la Senat. Procedura de urgenta a fost aprobata, asadar actul ar trebui sa isi urmeze rapid parcursul parlamentar. Inainte de a-l analiza mentionam faptul ca Germania a fost prima tara care a interzis vanzarile de participatii. In cazul de fata, tara noastra urmeaza intarziat exemplul omologilor din UE.
"Declararea starii de urgenta, instituita prin Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei, incuviintata prin Hotararea nr. 3/2020 a Parlamentului Romaniei, determinata de epidemia COVID-19, a modificat substantial regulile dupa care functioneaza economia romaneasca, atat in plan intern, cat si in plan international. In esenta, valoarea participatiilor fluctueaza intr-un ritm si in directii greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii si societati la care statul roman detine informatii", se precizeaza in expunerea de motive atasata noul proiect de lege.
Parlamentarii semnatari arata ca "pentru protejarea intereselor nationale in economie, se impune interdictia de a instraina orice participatie a statului roman astfel cum este ea detinuta in prezent".
Proiectul de lege sustinut de Bodog Florian Dorel - senator PSD; Carciumaru Florin - senator PSD; Corlatean Titus - senator PSD; Cretu Gabriela - senator PSD; Dan Carmen Daniela - senator PSD; Iordache Virginel - senator PSD; Iriza Scarlat - senator Independent; Mihu Stefan - senator PSD; Nicolae Serban - senator PSD; Oprea Stefan-Radu - senator PSD; Pavel Marian - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD; Valeca Serban-Constantin - senator PSD contine patru articole.
Art. 1
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.
Art. 2
(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica operatiunilor post-privatizare si operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra participatiilor detinute de stat s-a realizat.
Art. 3
In aplicarea dispozitiilor prevazute la art. 1 si art. 2, se suspenda, in mod corespunzator, dispozitiile OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998 si ale Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4
(1) In conditiile legii, statul roman poate dobandi, in oricare dintre modalitatile prevazute de lege, participatii la societatile care desfasoara activitati economice in domeniile:
a) productia si comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri si vaccinuri, servicii medicale si paramedicale;
b) industria alimentara, agricultura, silvicultura, exploatarea forestiera;
c) productia, transportul, distributia si furnizarea de energie electrica si energie termica;
d) explorarea, exploatarea, extractia, productia si prelucrarea resurseloe minerale;
e) transportul, constructia si administrarea de infrastructura rutiere, feroviara, navala si aeriana;
f) captarea, tratarea si distributia apei potabile si a apei pentru irigatii;
g) posta, comunicatii si tehnologia informatiei.
(2) Dobandirea de participatii de catre stat se face cu respectarea dispozitiilor privind ajutorul de stat, concurenta si competitivitatea.
Senatul este prima Camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul final.
Vom reveni cu actualizari, imediat ce acestea vor fi disponibile.
Momentan, prevederile de mai sus nu se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE