Intelegerea partilor in caile de atac
Articolul 462 NCPC a carui denumire marginala este „Intelegerea partilor in caile de atac” prevede ca „Partile pot solicita instantei legal investite cu solutionarea unei cai de atac sa ia act de intelegerea lor cu privire la solutionarea litigiului. Dispozitiile art. 438-441 se aplica in mod corespunzator”.
In ceea ce priveste calea de atac la care se refera articolul 462 NCPC, trebuie facuta precizarea ca aceasta poate fi atat apelul, cat si recursul, revizuirea sau contestatia in anulare.
Pentru a lua act de tranzactia partilor va trebui ca, in prealabil, sa fie desfiintata hotararea atacata, iar pentru desfiintarea acestei hotarari trebuie mai intai admisa calea de atac. Totusi, trebuie precizat faptul ca admiterea caii de atac nu se va face neaparat pentru motivul invocat, ci doar pentru a putea lua act de tranzactia partilor.
De asemenea, s-a mai precizat ca pentru aplicarea dispozitiilor art. 462 textul impune conditia ca instanta sa fi fost legal investita cu solutionarea unei cai de atac, conditie care nu se verifica atunci cand, de exemplu, partile, in exercitarea abuziva a drepturilor procesuale, de regula in scopul fraudarii tertilor, invoca tranzactia, caz in care ar putea fi invocata din oficiu exceptia de tardivitate, care se va solutiona cu prioritate fata de alte incidente, cu consecinta respingerii contestatiei in anulare sau revizuirii ca tardiv introdusa, astfel incat instanta nu va mai putea lua act de tranzactie.
Achiesarea la hotarare
Articolul 463 NCPC referitor la achiesarea la hotarare nu aduce nicio noutate fata de actuala reglementare.
Potrivit acestui text de lege, „(1) Achiesarea la hotarare reprezinta renuntarea unei parti la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja impotriva tuturor sau a anumitor solutii din respectiva hotarare. (2) Achiesarea, atunci cand este conditionata, nu produce efecte decat daca este acceptata expres de partea adversa. (3) Dispozitiile art. 404 raman aplicabile”.
Masurile de administrare judiciara
Articolul 465 NCPC referitor la masurile de administrare judiciara constituie un text util. Conform acestui articol, „Masurile de administrare judiciara nu pot face obiectul niciunei cai de atac”.
Pana acum nu exista un text de lege care sa permita excluderea exercitarii cailor de atac raportat la chestiuni cu privire la care nu se realiza o activitate de judecata, cum ar fi, spre exemplu, preschimbarea termenului de judecata sau alte masuri dispuse prin rezolutie sau in chiar in cuprinsul unor incheieri, de exemplu cu privire la administrarea unor probe etc.
S-a precizat ca si conexarea ar fi trebuit considerata o masura de administrare a justitiei, dar optiunea legiuitorului Noului Cod de procedura civila a fost alta, acesta reglementand posibilitatea exercitarii caii de atac, odata cu hotararea finala.
dl. Prof. univ. dr. Gabriel BOROI
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<