Dupa ce a facut mare tam-tam si a generat o multitudine de discutii, celebrul amendament din Legea Avocaturii referitor la raspunderea penala a avocatului poate fi abrogat. Sau, cel putin, asa spune Ministerul Justitiei, cel care a explicat ca nu a sustinut aceasta propunere si cauta modalitati de a scapa de ea.
Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro un comunicat oficial in care mentioneaza ca articolul din legea avocatilor care prevede ca “avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala” este analizat in vederea abrogarii lui.
Oficialii ministerului precizeaza faptul ca "ca legea initiala trimisa de Guvern catre Parlament nu prevedea un asemenea articol si ca acest articol nu este necesar"
Iata mai jos explicatia oficiala a Ministerului Justitiei.
"Proiectul de Lege aprobat de Guvern, la propunerea Ministerului Justitiei si trimisParlamentului spre adoptare, nu continea astfel de prevederi. De asemenea, in cadruldezbaterilor parlamentare, Ministerul Justitiei nu a sustinut acest amendamentconsiderand ca o astfel de dispozitie nu este necesara, avocatul fiind protejat inexercitarea prerogativelor profesionale prin mecanisme legale existente atat in cadrullegii respective cat si in alte acte normative.
Ministerul Justitiei studiaza in prezent posibilitatea modificarii textului in sensul abrogarii sale."
Va reamintim ca in legea avocatilor adoptata de Parlament in decembrie 2010 a fost introdus urmatorul amedament:
“Avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala. Prezentul alineat nu se aplica in cazul infractiunilor prevazute de Codul penal la art.155 - art.173, art.174 - art.192, art.197 - art.204, art.205 - art.206, art.236 - art.244, art.273 - art.277, art.279 - art.281, art.303 -art.307, art.308 - art.313, art.314 - art.316, art.317 - art.330, art.331 - art.347, art.348 - art.352, art.353 - art.355, art.356 – art.361.”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<