deschiderea lucrarilor Scolii de vara pentru tineri judecatori, procurori si alti profesionisti ai dreptului, organizata in cadrul Proiectului JUST/2012/JPEN/AG/2949 „Consolidarea cooperarii judiciare pentru protejarea victimelor infractiunilor”,
Sinaia, 21-26 iulie 2013
Luni, 22 iulie 2013, a avut loc deschiderea lucrarilor primei editii a Şcolii de vara pentru tineri judecatori, procurori si alti profesionisti ai dreptului, organizata in cadrul Proiectului JUST/2012/JPEN/AG/2949 „Consolidarea cooperarii judiciare pentru protejarea victimelor infractiunilor”.
Şcoala de vara are loc la Sinaia, in perioada 21-26 iulie 2013.
In cadrul Şcolii de vara, tineri judecatori si procurori, recent absolventi ai scolilor de magistratura, precum si auditori de justitie din Spania, Olanda si Romania vor fi pregatiti, timp de 5 zile, alaturi de grefieri, avocati si personal de specialitate din Ministerul Justitiei, pentru aplicarea instrumentelor juridice ale Uniunii Europene si ale Consiliului Europei care consacra drepturile victimelor in procesul penal.
Prezent la deschiderea Şcolii de vara, Florin-Razvan RADU, director al Directiei Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Manager de proiect, a transmis mesajul presedintelui Consiliului, doamna procuror Oana Andrea SCHMIDT-HAINEALA.
S-a subliniat atentia prioritara acordata de CSM atragerii finantarii europene pentru formarea profesionala magistratilor si a grefierilor, precum si pentru cresterea capacitatii institutionale, fiind prezentate succint proiectele coordonate de Consiliu sau in care CSM participa ca partener. Totodata, s-a aratat ca formele de pregatire profesionala in care alaturi de magistrati sunt implicati si alti profesionisti ai dreptului, reprezinta o abordare moderna pe care Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii o promoveaza, care permite imbunatatirea intelegerii reciproce a diferitelor profesii juridice, facilitand, in materie penala, combaterea eficienta a criminalitatii, dar si respetarea tuturor garantiilor procesuale. De asemenea, in interventia sa, domnul Radu a remarcat reprezentativitatea geografica a proiectului, alaturi de institutiile din Romania fiind partenere doua institutii de prestigiu din Spania si Olanda, astfel incat tineri magistrati si alti profesionisti ai dreptului din trei regiuni ale Europei sunt pregatiti impreuna pentru aplicarea dreptului european, in spiritul unei Europe Unite.
Acordul de grant pentru proiectul JUST/2012/JPEN/AG/2949 – „Consolidarea cooperarii judiciare pentru protejarea victimelor infractiunilor” (Strenghtening judicial cooperation to protect victims of crimes) a fost semnat la data de 9 noiembrie 2012. Contributia Uniunii Europene este de maximum 199.376,36 Euro, care va acoperi pana la 80% din costurile eligibile totale ale proiectului. Co-finantarea, reprezentand 20% din bugetul proiectului, este asigurata de Consiliul Superior al Magistraturii.
In cadrul proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii are rolul de institutie coordonatoare, iar parteneri sunt Institutul National al Magistraturii din Romania, Şcoala Judiciara din Spania, S.S.R. International - Centrul pentru pregatire si cercetare pentru sistemul judiciar din Olanda, Ministerul Justitiei din Romania si Şcoala Nationala de Grefieri din Romania.
Obiectivul proiectului este acela de a consolida cooperarea judiciara europeana in materie penala prin activitati specifice de formare profesionala, adresate viitorilor judecatori si procurori din statele membre ale Uniunii Europene, avocatilor, grefierilor, specialistilor din Ministerul Justitiei, care sa imbunatateasca aplicarea corespunzatoare a instrumentelor juridice europene ce privesc protectia victimelor infractiunilor.
Sursa CSM