Parlamentul Romaniei ar putea adopta noua Lege a constructiilor prin intermediul careia autorizatiile si avizele ar putea fi obtinute mai usor. Desi Pl-x nr. 170/2019 a fost respinsa de Senat, Camera Deputatilor a pregatit un raport favorabil prin care se propune adoptarea actului normativ care modifica Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Acum urmeaza sa intre pe ordinea de zi.
UPDATE 16.10.2019 - Camera Deputatilor, for decizional a adoptat proiectul de lege cu 223 de voturi "pentru", 1 "contra" si 24 "abtineri". Acum mai ramane ca presedintele Romaniei sa promulge actul in varianta finala adoptata de Parlament si sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
INFORMATIILE INITIALE
Conform raportului de adoptare a proiectului de lege initiat de un deputat PNL, vor fi introduse mai multe masuri prin care se eficientizeaza obtinerea de acte necesare pentru demararea constructiilor. Legea nr. 50/1991 ar fi, asadar, schimbata pentru a permite, printre altele, chiar si digitalizarea.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il notam aici este legat de faptul ca apare, pentru prima oara la acest capitol, raspunderea autoritatilor care elibereaza acte incomplete ce duc la pierderi pentru investitori sau constructori.
Raportul favorabil intocmit de Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului si Comisia juridica, de disciplina si imunutati pe 7 octombrie 2019 ne ofera urmatoarele informatii:
In primul rand, pentru constructiile unifamiliale nu vor mai fi necesare avizele de la mediu sau cele emise de autoritatile privind sanatatea populatiei. In plus, este stipulat in prevederile din proiect ca pentru o astfel de constructie se vor cere doar avizele strict necesare (tehnice si juridice).
In al doilea rand, cine vrea sa demoleze si sa construiasca ceva in loc va avea nevoie de o singura autorizatie. Acest act va fi util si pentru demolare, si pentru edificarea ulterioara.
In al treilea rand, obtinerea reautorizarii va putea fi facuta in baza aceleiasi documentatii fara a fi necesar un alt certificat de urbanism, in cazul neinceperii lucrarilor sau in cazul nefinalizarii lor, va fi realizata intr-un termen:
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
In al patrulea rand, certificatul de urbanism va trebui emis in 15 zile lucratoare de la momentul inregistrarii cererii, fata de 30 calendaristice cum este in prezent. In plus, acesta poate fi transmis si electronic.
In al cincilea rand, autoritatile vor raspunde pentru prejudiciile suferite de operatori sau utilizatorii retelelor tehnico-edilitare care au fost deteriorate pentru ca prejudiciile au aparut in urma unor avize incomplete sau inexacte.
In al saselea rand, se schimba unele termene. Asadar:
Finalmente, retinem faptul ca acum mai este necesar inca un vot al Camerei Deputatilor pentru ca Legea constructiilor sa fie modificata si sa includa cele relatate mai sus. Initiativa urmeaza sa ajunga la votul plenului, for decizional.
Atentie! Pentru a intra in vigoare mai este nevoie de votul deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial!
Raportul celor doua Comisii poate fi consultat AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri