Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice - Capitolul VI - Casa Nationala de Pensii Publice

Capitolul VI - Casa Nationala de Pensii Publice - Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

CAPITOLUL VI
Casa Nationala de Pensii Publice

Art. 131
(1) CNPP este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale care administreaza sistemul public de pensii.
(2) CNPP se afla sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(3) Sediul CNPP este in municipiul Bucuresti.
(4) Casa de pensii a municipiului Bucuresti si casele judetene de pensii sunt servicii publice, investite cu personalitate juridica.
(5) CNPP are in subordine Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumit in continuare I.N.E.M.R.C.M., care este institutie publica cu personalitate juridica si autonomie stiintifica. In subordinea I.N.E.M.R.C.M. se infiinteaza centre regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca.
(6) Statutul si structura organizatorica ale I.N.E.M.R.C.M. se stabilesc prin hotarare a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al I.N.E.M.R.C.M. si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca.


(7) CNPP este actionar unic la Societatea Comerciala de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca "T.B.R.C.M." - S.A.
(8) CNPP are in subordine Centrul National de Formare si Pregatire Profesionala, ca institutie cu personalitate juridica si autonomie stiintifica, ale carui cheltuieli curente si de capital se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si din fonduri proprii.
(9) Statutul, organizarea si functionarea Centrului National de Formare si Pregatire Profesionala se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea presedintelui CNPP.

Art. 132 - Abrogat

 

SECTIUNEA 1
Organizarea CNPP

Art. 133
(1) Conducerea CNPP este asigurata de presedinte si consiliul de administratie, compus din 19 membri.
(2) Presedintele CNPP este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit. Presedintele CNPP este si presedinte al consiliului de administratie.
(3) Presedintele exercita o functie asimilata functiilor de demnitate publica.
(4) Presedintele are rang de secretar de stat si este salarizat la nivelul prevazut de lege pentru aceasta functie.
(5) Membrii consiliului de administratie sunt reprezentanti ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor si pensionarilor, dupa cum urmeaza:
a) presedintele CNPP;
b) 5 reprezentanti ai Guvernului, desemnati de ministrul muncii si justitiei sociale;
c) 5 reprezentanti ai patronatelor, desemnati de organizatiile patronale reprezentative la nivel national;
d) 5 reprezentanti ai sindicatelor, desemnati de organizatiile sindicale reprezentative la nivel national;
e) 3 reprezentanti ai pensionarilor, desemnati de organizatiile nationale ale pensionarilor.
(6) Sunt reprezentative la nivel national organizatiile patronale si sindicale care indeplinesc conditiile prevazute de Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Membrii consiliului de administratie sunt numiti sau desemnati potrivit prevederilor alin. (5) pe o perioada de 4 ani.
(8) Consiliul de administratie functioneaza in mod legal in prezenta a cel putin 13 dintre membrii sai.
(9) Pe durata exercitarii mandatului, presedintele si membrii consiliului de administratie pot fi revocati de catre cei care i-au numit, respectiv desemnat.
(10) In cazul incetarii mandatului, ca urmare a revocarii, a demisiei sau a decesului, vor fi numite, respectiv desemnate, alte persoane.
(11) Indemnizatia de sedinta pentru membrii consiliului de administratie se stabileste la nivelul a 10% din indemnizatia presedintelui; indemnizatia secretarului consiliului de administratie se stabileste la nivelul a 5% din indemnizatia presedintelui; totalul sumelor cuvenite unui membru al consiliului de administratie, ca urmare a participarii la sedinte, nu poate depasi, intr-o luna, 20% din indemnizatia presedintelui. Indemnizatiile de sedinta se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, cu respectarea prevederilor art. 137.

Art. 134
(1) CNPP isi elaboreaza statutul propriu, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
(2) Statutul cuprinde in mod obligatoriu atributiile consiliului de administratie, ale presedintelui CNPP, modul de organizare si functionare a CNPP, precum si atributiile caselor teritoriale de pensii.
(3) Modul de organizare si functionare a societatii reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute la art. 131 alin. (7) se stabileste prin hotarare a Guvernului.

Art. 135 - Abrogat

Art. 136
(1) Ministrul muncii si justitiei sociale este ordonator principal de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Ministrul muncii si justitiei sociale poate delega atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare pentru ordonatorul principal de credite bugetare presedintelui CNPP.
(3) Directorii caselor teritoriale de pensii sunt ordonatori tertiari de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.
(4) Abrogat

Art. 137 
(1) Cheltuielile privind organizarea si functionarea sistemului public de pensii se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, in limita unui procent de pana la 3% aplicat asupra cheltuielilor anuale totale prevazute prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, inclusiv asupra cheltuielilor din alte surse atrase, in conditiile legii.
(2) Abrogat
(3) Sumele necesare administrarii procesului de afiliere la fondurile de pensii administrate privat, cele ocazionate de virarea contributiei la aceste fonduri, precum si celelalte cheltuieli aferente se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, in limita procentului prevazut la alin. (1).

 

SECTIUNEA a 2-a
Atributiile CNPP si ale caselor teritoriale de pensii

Art. 138
In aplicarea prevederilor prezentei legi, CNPP indeplineste, in principal, urmatoarele atributii:
a) indruma si controleaza modul de aplicare a dispozitiilor legale de catre casele teritoriale de pensii;
b) furnizeaza datele necesare pentru fundamentarea si elaborarea bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului de stat;
c) Abrogat
d) Abrogat
e) stabileste modalitatea tehnica de evidenta a asiguratilor la sistemul public de pensii, a drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale in cazul contractelor de asigurare sociala, precum si a modului de colaborare cu Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, cu ANAF si alte institutii publice si autoritati;
f) publica anual raportul de activitate;
g) organizeaza cooperarea cu institutii similare din alte tari, in vederea coordonarii prestatiilor de asigurari sociale din domeniul propriu de competenta, pentru lucratorii migranti;
h) Abrogat
i) Abrogat
j) ia masuri, in conditiile legii, pentru dezvoltarea si administrarea eficienta a patrimoniului sistemului public de pensii, precum si pentru asigurarea integritatii acestuia;
k) Abrogat
l) asigura evidenta, la nivel national, a tuturor contribuabililor la sistemul public de pensii, pe baza informatiilor transmise de ANAF, respectiv de casele teritoriale de pensii;
m) asigura evidenta, la nivel national, a drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale in cazul contractelor de asigurare sociala, pe baza codului numeric personal;
n) Abrogat
o) organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca;
p) aplica prevederile conventiilor internationale de asigurari sociale, la care Romania este parte, precum si ansamblul reglementarilor comunitare si dezvolta relatii cu organisme similare in domeniul asigurarilor sociale din alte tari, in limita competentelor prevazute de lege;
q) organizeaza selectia, pregatirea si perfectionarea profesionala a personalului din domeniul asigurarilor sociale;
r) asigura introducerea, extinderea, intretinerea si protectia sistemelor automate de calcul si de evidenta;
s) asigura reprezentarea in fata instantelor judecatoresti in litigiile in care este parte ca urmare a aplicarii dispozitiilor prezentei legi;
s) organizeaza activitatea privind stabilirea si plata contributiilor pentru fondurile de pensii administrate privat, conform dispozitiilor legale in vigoare;
t) asigura exportul in strainatate al prestatiilor stabilite potrivit reglementarilor legale in domeniu;
t) indeplineste orice alte atributii stabilite prin dispozitii legale.

Art. 139
In aplicarea prevederilor prezentei legi, casele teritoriale de pensii indeplinesc, in principal, urmatoarele atributii:
a) colecteaza si vireaza contributiile de asigurari sociale platite de asigurati in baza contractului de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) si contributiile pentru bilete de tratament balnear, in conditiile legii;
b) urmaresc incasarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat, altele decat cele administrate de ANAF;
c) iau masuri, in conditiile legii, pentru dezvoltarea si administrarea eficienta a patrimoniului sistemului public de pensii, precum si pentru asigurarea integritatii acestuia;
d) Abrogat
d1) stabilesc si platesc, conform legii, drepturi de pensii, precum si alte drepturi prevazute de legi cu caracter special;
e) Abrogat
f) Abrogat
g) Abrogat
h) Abrogat
i) aplica prevederile conventiilor internationale de asigurari sociale, la care Romania este parte, precum si ansamblul reglementarilor comunitare si dezvolta relatii cu organisme similare in domeniul asigurarilor sociale din alte tari, in limita competentelor prevazute de lege;
j) organizeaza selectia, pregatirea si perfectionarea profesionala a personalului propriu;
k) asigura introducerea, extinderea, intretinerea si protectia sistemelor automate de calcul si de evidenta;
l) asigura reprezentarea in fata instantelor judecatoresti in litigiile in care sunt parte ca urmare a aplicarii dispozitiilor prezentei legi;
m) Abrogat
n) asigura exportul in strainatate al prestatiilor stabilite potrivit reglementarilor legale in domeniu;
o) indeplinesc orice alte atributii stabilite prin dispozitii legale.

Art. 140
(1) Realizarea atributiilor ce revin caselor teritoriale de pensii, potrivit legii, este supusa controlului CNPP.
(2) Realizarea atributiilor ce revin CNPP, potrivit legii, este supusa controlului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(3) Abrogat

Art. 141
(1) Salarizarea personalului CNPP si al caselor teritoriale de pensii se realizeaza potrivit legii.
(2) Cheltuielile curente si de capital ale CNPP, caselor teritoriale de pensii, I.N.E.M.R.C.M si centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(3) Abrogat

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Martie 2019
Votati articolul "Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice - Capitolul VI - Casa Nationala de Pensii Publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016