Legea nr. 97 din 2020 a intrat in vigoare si a modificat Legea nr. 421/2002 privind privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale. Asadar, soferii risca noi amenzi si trebuie sa aiba in vedere aceste schimbari!
Modificarile au fost efectuate in urma mai multor situatii procedurale ingreunate pe care Politia Locala le-a intalnit. Una dintre acestea consta in faptul ca unii proprietari nu utilizeaza vehiculele pentru perioade indelungate si le mentin in zonele urbane de-a lungul anilor, desi acestea nu functioneaza si ocupa locuri de parcare in mod inutil.
Asadar, Legea nr. 97 din 2020 introduce noi clarificari si amenzi mai mari cu privire la ridicarea masinilor de pe domeniul public sau privat al statului sau administratiilor locale.
"Vehicul fara stapan" inseamna de acum vehiculul de orice categorie, fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori inmatriculate in strainatate, stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut.
"Vehicul abandonat" inseamna de acum vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin 6 luni, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice ca acesta nu respecta conditiile legale pentru a circula pe drumurile publice.
Conform Legii nr. 97/2020, refuzul de a prelua vehiculul ridicat constituie
contraventie si se sanctioneaza. Amenda pleaca de la 1.000 de lei si poate ajunge pana la 2.000 lei.
Pe langa asta, vehiculul trece de drept in proprietatea unitatii administrativ-teritoriale de pe a carei raza teritoriala a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispozitie a primarului si, in functie de starea acestuia, urmeaza a fi valorificat prin vanzare, in conditiile legii, sau predat unitatii de colectare si valorificare a deseurilor.
Restituirea vehiculului catre proprietarul sau detinatorul legal se face pe baza de proces-verbal de predare-primire, in termen de 10 zile de la data la care persoana care revendica vehiculul face dovada achitarii tuturor taxelor, a impozitelor si amenzilor prevazute de lege, aferente respectivului vehicul: