Parlamentul Romaniei a decis ca masinile parcate neregulamentar pot fi ridicate de Politia Locala.
Pl-x nr. 653 din 2020, proiect initiat de Claudiu Roman (PNL), a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional. Senatul il respinsese prin vot la mijloc de octombrie. Astfel, Parlamentul Romaniei a decis, printre altele, ca masinile parcate neregulamentar pot fi ridicate de Politia Locala.
Va reamintim, inainte de a consulta prevederile din proiectul de lege proaspat aprobat, ca
tarifele maxime pentru ridicarea masinilor si depozitarea lor au fost recent introduse in Codul rutier. Asadar, stim cat deja cat va trebui sa platim in cazul in care ne confruntam cu o asemenea situatie.
Proiectul de lege votat de Parlamentul Romaniei modifica OG nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale.
Conform noutatilor votate de deputati, "daca un vehicul stationeaza pe domeniul public, in alte locuri decat drumul public, politia locala poate dispune masura tehnico-administrativa a ridicarii vehiculului". Operatiunile de ridicare vor fi executate non-stop, conform alin. (2), art. 24^2.
Intelegem, asadar, ca masura ridicarii masinilor se va aplica doar atunci cand acestea sunt parcate pe drumuri private, locuri de parcare inchiriate, trotuare, locuri de parcare improvizate si/sau cai de acces si nu se afla nicio persoana in automobil.
In continuare, conducatorul vehiculului este direct raspunzator in situatia in care prezenta unor persoane fizice si juridice in vehicul nu este vizibila cu ocazia dispunerii sau punerii in executare a masurii tehnico-administrative de ridicare a masinii.
Conform noilor prevederi, ridicarea vehiculului se dispune, in scris, prin dispozitie de ridicare, care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: