Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Predoiu, despre desfiintarea SIIJ: Ceva imperfect e mai mult decat nimic

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, spune despre proiectul pentru desfiintarea SIIJ ca "ceva imperfect e mai mult decat nimic".

"Celor care imi transmit civilizat ca, in general, proiectul nu e bun, dintr-o cauza sau alta, le raspund: ceva imperfect e mai mult decat nimic si sunt de acord sa il facem mai bun! CSM, asociatiile, magistratii, analistii, juristii, profesorii, jurnalistii etc au cuvantul in dezbatere. Avem cu totii dreptul la cuvant si la opinii, personale sau institutionale. Chiar si Ministerul Justitiei", a scris Predoiu, miercuri, pe Facebook.

El a mentionat ca a luat act de reactiile starnite de proiect, unele dintre ele critice, si va reflecta asupra lor, dar le va ignora pe cele agresive si jignitoare.

"Inteleg interesul si pasiunea revarsate asupra subiectului. Inteleg si motivele aparente si cele mai putin vizibile. Insa nu inteleg vehementa stridenta, suspiciunea, procesul de intentie, chiar jignirea, acolo unde aceste bube ale gandirii rationale si comportamentului civic se manifesta. Celor care vor sa dialogheze rational le-am fost intotdeauna alaturi si i-am privit cu simpatie, indiferent cat de puternica le-a fost critica. Celor care discuta in termenii procesului de intentie, ai limbajului agresiv si, uneori, jignitor, pe ton strident si tipator, le spun ca imi vorbesc o limba straina, nu ii pricep, sa fiu iertat", a completat ministrul.

In opinia sa, atat CSM, unde proiectul a fost trimis spre avizare, cat si asociatiile profesionale ale magistratilor ar putea sa contribuie la imbunatatirea acestui "bloc" de lege, prin propunerile pe care le fac.

"Pe unele le-am si primit deja, pe telefonul personal, le astept si oficial la adresa ministerului. Multumesc! La urma urmei, un proiect a fost pus pe masa neteda a CSM, nu direct in Monitorul Oficial, prin OUG, nu direct pe masa si mai neteda a Parlamentului, prin angajare de raspundere. Era mai bine sa procedam direct la interventie?! O sa reflectez si la acest lucru, daca e cazul sa propun premierului, daca imprejurarile o cer. In fond, si OUG si angajarea de raspundere sunt proceduri de legiferare constitutionale", a scris Predoiu.

Potrivit acestuia, proiectul de lege nu creeaza o "superimunitate" magistratilor, asa cum s-a sustinut in spatiul public, fiind vorba doar de o "asigurare pentru impartialitate".

"Lupta anticoruptie si, in general, lupta pentru integritate nu exclud impartialitatea, nu exclud rigurozitatea. Ba chiar le presupune cu obligativitate. (...) O jurnalista pe care o pretuiesc afirma ca nu crede sa fi fost vreun magistrat santajat si niciun abuz, ca n-a cunoscut niciunul care sa afirme deschis acest lucru. E drept, s-a vorbit doar pe la colturi de acest lucru sau, cand s-a vorbit deschis in CSM, s-a vorbit impersonal si general, insa e exorbitant sa ceri unui magistrat sa recunoasca public faptul ca a fost presat sa dea o solutie sau alta, mai ales dupa ce a dat-o. Cert este ca exista aceasta perceptie puternica si aceasta temere ca lucrurile s-ar putea repeta. Nu cred ca sunt aparute din nimic sau din inchipuiri. MJ nu poate ignora aceste perceptii si temeri, nu legiferam intr-o lume abstracta si ideala, ci intr-una concreta si imperfecta", se mai arata in postare.

Ministrul Justitiei sustine ca a avut de ales intre reformarea SIIJ sau desfiintarea ei, cu reintregirea competentelor DNA, optand pentru a doua varianta.

"Odata facuta aceasta optiune, am avut de ales intre a ignora temerile si perceptiile create in anii anteriori in urma 'cazului Ploiesti' si a altora sau a tine cont de ele si a reglementa 'filtre' procedurale asiguratorii. Am optat sa inclin balanta si in cealalta parte, prin doua 'filtre', procurorul general si CSM. In concluzie, celor care spun ca CSM ar putea abuza de 'filtru', le raspund: sa vedem primul abuz al CSM si MJ va propune eliminarea 'filtrului'", a explicat Catalin Predoiu.

In proiectul de lege publicat marti, MJ propune modificarea unor articole din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul in care anchetarea unui magistrat se face doar cu aprobarea procurorului general, iar trimiterea in judecata trebuie incuviintata de CSM.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Predoiu, despre desfiintarea SIIJ: Ceva imperfect e mai mult decat nimic":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI