Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAI: O asociere dintre doua persoane poate forma o grupare terorista

Ministerul Administratiei si Internelor a publicat un proiect de modificare a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului. 

Iata ce noutati introduce MAI prin propunerea de modificarea a Legii nr. 535/2004:

  • Redefinirea terorismului: „Art. 1 - Terorismul reprezinta acele actiuni, inactiuni, precum si amenintari cu privire la acestea, care prezinta pericol public, afecteaza viata, integritatea corporala sau sanatatea oamenilor, factorii materiali, relatiile internationale ale statelor, securitatea nationala sau internationala, sunt motivate politic, religios sau ideologic si sunt savarsite in unul din urmatoarele scopuri:
    • a) intimidarea populatiei sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;
    • b) constrangerea nelegitima a unei autoritati publice ori organizatii internationale sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui anumit act;
    • c) destabilizarea grava sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constitutionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizatii internationale.”

 

  • Redefinirea grupurilor si a gruparilor teroriste: La articolul 4 punctele 3 si 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    • „3. grup structurat – asocierea de trei sau mai multe persoane, avand o ierarhie proprie, constituita pentru o anumita perioada de timp pentru a actiona in mod coordonat in scopul savarsirii unor acte de terorism;
    • 4. grupare terorista – asocierea de doua sau mai multe persoane care, fara a avea in mod necesar o structura si o ierarhie formal stabilite, s-a constituit in vederea savarsirii unor acte de terorism;”

 

  • Radicalizarea, gazduirea informatiilor si furnizarea de continut pentru facilitarea actelor de terorism intra acum in textul legii:
    • „22. radicalizarea - procesul complex prin care o persoana ajunge sa isi perverteasca convingerile, sentimentele si comportamentul, urmare adoptarii unei forme extremiste de gandire, in care utilizarea violentei si chiar a sacrificiului de sine prin metode suicidare sunt forme legitime si dezirabile de aparare si / sau satisfacere a unor interese promovate de entitatile teroriste;
    • 23. furnizor de servicii de gazduire - un furnizor de servicii ale societatii informationale care constau in stocarea informatiilor furnizate de furnizorul continutului la cererea acestuia si in punerea informatiilor respective la dispozitia tertilor;
    • 24. furnizor de continut - un utilizator care a furnizat informatii care sunt stocate sau care au fost stocate la cererea sa de catre un furnizor de servicii de gazduire;”

 

  • Atacurile informatice ar urma sa intre si sub incidenta Legii terorismului: La articolul 32 alineatul (1), litera q) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    • „q) infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice;” 

 

  • Se pedepseste cautarea de informatii privind realizarea de bombe (explozivi): La articolul 33 alineatul (1), dupa litera b) se introduc doua noi litere, lit. c) si d), cu urmatorul cuprins:
    • „c) primirea sau insusirea de instructiuni prin autodocumentare cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substante nocive sau periculoase, ori cu privire la tehnici sau metode specifice de savarsire sau sprijinirea savarsirii unui act de terorism."

 

  • Promovarea unor mesaje cu tenta terorista va fi pedepsita: Articolul 332 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    • „Art. 332
    • Promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea unui act de terorism, indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savarsite sau nu respectivele infractiuni, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.”

 

  • Finantarea indirecta a unor acte de terorism se va pedepsi: La articolul 36, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    • „(1) Constituie infractiune de finantare a terorismului colectarea sau punerea la dispozitie, direct ori indirect, de fonduri, licite sau ilicite, cu intentia de a fi folosite sau cunoscand ca acestea urmeaza a fi folosite, in tot ori in parte, pentru savarsirea actelor de terorism sau pentru sustinerea unei entitati teroriste, si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
    • (2) Savarsirea unei infractiuni in scopul obtinerii de fonduri, cu intentia de a fi folosite sau cunoscand ca acestea urmeaza a fi folosite, in tot sau in parte, pentru savarsirea actelor de terorism ori pentru sustinerea unei entitati teroriste, se pedepseste cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, al carei maxim se majoreaza cu 3 ani.”

 

  • Intentia de a savarsi un act terorist prin simpla exprimare a unei astfel de fapte va fi pedepsita: Dupa articolul 37, se introduce un nou articol, art. 371, cu urmatorul cuprins:
    • „Art. 371
    • (1) Tentativa faptelor prevazute la art. 32, 33, 331, 351 si art. 36 alin. (1) se pedepseste.
    • (2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, luarea de masuri precum si intelegerea intervenita intre cel putin doua persoane in vederea savarsirii unui act de terorism, respectiv exprimarea inechivoca, indiferent de modalitate sau context, a intentiei de savarsire a unui act de terorism.
    • (3) Scopul unei actiuni sau inactiuni specifice actelor de terorism poate fi dedus din circumstante faptice obiective.”

 

  • Accesarea de materiale de propaganda terorista (chiar si online) se va pedepsi: Dupa articolul 38 se introduc patru noi articole, art. 381 – 384 , cu urmatorul cuprins:
    • „Art. 381
    • (1) Accesarea in mod repetat de materiale de propaganda terorista, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicatii electronice, precum si detinerea de astfel de materiale, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
    • (2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1), daca este savarsita in scopuri stiintifice sau academice.

 

  • ANCOM va putea cere eliminarea imediata a unor tipuri de continut sau blocarea accesului la acestea: 
    • "Art. 382 
    • (1) Furnizorii de servicii de gazduire si furnizorii de continut sunt obligati ca, la decizia motivata a ANCOM, sa intrerupa, imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea intr-o retea de comunicatii electronice ori stocarea continutului, prin eliminarea acestuia la sursa, daca prin intermediul continutului respectiv se face apologia actelor de terorism, se indeamna la comiterea unui act de terorism sau se promoveaza idei, conceptii, doctrine sau atitudini, in scopul sustinerii cauzei/activitatii entitatilor teroriste.
    • (2) In situatia in care eliminarea la sursa a continutului mentionat la alin.(1) nu este fezabila, furnizorii de retele de comunicatii electronice destinate publicului sunt obligati ca, la decizia motivata a ANCOM, sa intrerupa, imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea intr-o retea de comunicatii ori stocarea continutului, prin blocarea accesului la acesta.
    • (3) La decizia motivata a ANCOM, furnizorii de retele de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a bloca imediat accesul utilizatorilor din Romania la continutul care face apologia actelor de terorism, indeamna la comiterea unui act de terorism sau promoveaza idei, conceptii, doctrine sau atitudini, in scopul sustinerii cauzei/activitatii entitatilor teroriste si este transmis intr-o retea de comunicatii electronice de catre persoanele prevazute la alin. (1) care nu se afla sub jurisdictia legislatiei nationale.
    • (4) La decizia motivata a ANCOM, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti are obligatia de a bloca imediat functionalitatea unui domeniu „.ro” al carui nume face apologia actelor de terorism, indeamna la comiterea unui act de terorism sau care promoveaza idei, conceptii, doctrine sau atitudini, in scopul sustinerii cauzei/activitatii entitatilor teroriste, pana la expirarea domeniului respectiv, ulterior fiind blocata inregistrarea acestuia.
    • (5) Deciziile prevazute la alin.(1)-(4) se emit in baza solicitarilor motivate ale autoritatii nationale in domeniul prevenirii si combaterii terorismului de eliminare la sursa a continutului vizat sau, in cazul in care nu este fezabila eliminarea la sursa, de blocare a accesului la acesta.
    • (6) Furnizorii de servicii mass-media au obligatia de a nu promova sau facilita promovarea de idei, conceptii, doctrine sau atitudini care fac apologia actelor de terorism, indeamna la comiterea unui act de terorism sau pot sustine cauza si/sau activitati ale entitatilor teroriste.
    • (7) Dispozitiile alin.(5) se aplica in mod corespunzator solicitarilor formulate in cursul urmaririi penale de procurori, respectiv judecatori in faza de judecata a unei cauze avand ca obiect savarsirea unei infractiuni prevazute de prezenta lege.
    • (8) Deciziile prevazute la alin.(1)-(4) se pot contesta, sub sanctiunea decaderii, in termen de 15 zile de la data comunicarii, de catre furnizorii de servicii de gazduire, furnizorii de continut sau furnizorii de retele de comunicatii electronice destinate publicului si, in termen de 30 de zile de la data intreruperii, de catre orice alta persoana care se considera vatamata intrun drept al sau sau intr-un interes legitim, la instanta de contencios administrativ competenta.
    • (9) Contestatia formulata in temeiul alin.(8) nu suspenda executarea deciziei."

 

MAI arata in expunerea de motive ca "Prevenirea si combaterea terorismului, la nivel national, se desfasoara, in prezent, in conformitate cu prevederile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu modificarile si completarile ulterioare. Legea a fost menita sa asigure (1) adaptarea la provocarile aduse de evolutia fenomenului terorist, evidentiate prin evenimentele ce au avut loc la 11 septembrie 2001, respectiv (2) optimizarea cadrului normativ national in materie pe linia: (a) consacrarii, la nivel de lege, a responsabilitatilor/obligatiilor ce revin institutiilor componente ale Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), (b) incriminarii actelor de terorism ca infractiuni si (c) stabilirii obligatiilor legale - pe linia prevenirii si combaterii terorismului - ce revin altor institutii publice decat cele care fac parte din SNPCT, precum si altor categorii de persoane juridice,respectiv persoanelor fizice.

La data de 15.03.2017, la nivelul Uniunii Europene a fost emisa Directiva nr. 541/2017 privind combaterea terorismului si de inlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului si de modificare a Deciziei 2005/671/JAI a Consiliului (Directiva terorism), aceasta fiind opozabila tuturor statelor membre ale Uniunii Europene."

Termenul de transpunere a Directivei terorism era stabilit pentru data de 8 septembrie 2018, asadar MAI incearca sa transpuna un act adoptat la nivel european in legislatia romana. 

Actul european la care face referire MAI stabileste norme minime privind definitia infractiunilor si a sanctiunilor in domeniul infractiunilor de terorism, al infractiunilor legate de un grup terorist si al infractiunilor legate de activitati de terorism, precum si masuri de protectie, de sprijin si de asistenta a victimelor terorismului.

Tabelul comparativ cu modificarile propuse poate fi descarcat dand CLICK AICI!
 


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "MAI: O asociere dintre doua persoane poate forma o grupare terorista":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016