Retetele electronice si dosarele medicale vor fi eliberate intr-un format european comun, astfel incat orice pacient de pe teritoriul UE sa isi poata controla propriile date privind sanatatea atat in tara de origine, cat si la nivel transfrontalier. Comisia Europeana a anuntat ca a lansat spatiul european al datelor privind sanatatea (EHDS), unul dintre elementele constitutive centrale ale unei uniuni puternice a sanatatii, informează un
comunicat al reprezentantei CE în Romania.
EHDS isi propune sa imbunatateasca modul in care cetatenii europeni beneficiaza de ingrijiri de sanatate pe teritoriul UE, apreciaza Comisia. Ei vor putea sa isi controleze si utilizeze datele privind sanatatea in tara lor de origine sau in alte state membre ale UE si vor avea acces imediat, gratuit si usor la datele lor, in format electronic.
Beneficiarii EHDS isi vor putea pune cu usurinta datele la dispozitia profesionistilor din domeniul sanatatii, in interiorul statelor membre si la nivel transfrontalier. Ei vor avea acces nelimitat la propriile date si vor putea adauga informatii, rectifica erorile, restrictiona accesul altor persoane si afla in ce mod si in ce scopuri sunt utilizate aceste date.
Pacientii UE vor fi scutiti de efectuarea unor analize medicale inutile
Statele membre au datoria sa se asigure ca dosarele de sanatate ale pacientilor, retetele electronice, imaginile medicale si rapoartele de imagistica medicala, rezultatele de laborator si biletele de externare sunt eliberate si acceptate intr-un format european comun.
Interoperabilitatea si securitatea vor deveni cerinte obligatorii. Producatorii de sisteme de evidenta electronica a datelor privind sanatatea vor trebui sa certifice respectarea acestor standarde.
Pentru a garanta faptul ca drepturile cetatenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie sa desemneze autoritati in domeniul sanatatii digitale, care vor participa la o infrastructura digitala transfrontaliera (MyHealth@EU); aceasta va sprijini pacientii sa-si partajeze datele la nivel transfrontalier.
Imbunatatirea utilizarii datelor privind sanatatea pentru cercetare, inovare si elaborarea politicilor
EHDS creeaza un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sanatatea in scopuri de cercetare, inovare, sanatate publica, elaborarea politicilor si reglementare. In conditii stricte, cercetatorii, inovatorii, institutiile publice sau intreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantitati mari de date privind sanatatea de inalta calitate, esentiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieti omenesti si pentru asigurarea unui acces mai bun la ingrijiri de sanatate si la sisteme de sanatate mai reziliente.
Pentru a obtine acces la astfel de date, cercetatorii, intreprinderile sau institutiile vor solicita o autorizatie din partea organismului de acces la datele privind sanatatea, care urmeaza sa fie infiintat in fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai daca datele solicitate sunt utilizate in scopuri specifice, in medii inchise si sigure si fara a dezvalui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisa utilizarea datelor pentru decizii care sunt in detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii daunatoare sau majorarea unei prime de asigurare.
Organismele de acces la datele privind sanatatea vor fi conectate la noua infrastructura descentralizata a UE pentru utilizare secundara (HealthData@EU), care va fi creata pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.
Propunerea prezentata de Comisia Europeana va fi discutata de Consiliu si de Parlamentul European.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<