Notiunea mandatului fara reprezentare se regaseste la art. 2039 Cod civil:
„(1) Mandatul fara reprezentare este contractul in temeiul c aruia o parte, numita mandatar, incheie acte juridice in nume propriu, dar pe seama celeilalte p arti, numita mandant, si isi asuma fata de terti obligatiile care rezult a din aceste acte, chiar daca tertii aveau cunostinta despre mandat.”.
Situatie 1. O Asociatie imputerniceste o terta persoana sa cumpere un imobil, iar ace asta il cumpara in nume propriu, avand in vedere ca executa un
mandat fara reprezentare. Ulterior intabuleaza dreptul de proprietate in numele sau . Constituie acesta un refuz de a transmite bunul? Cum pot ceilalti membri sa-l oblige pe mandatar sa transmita imobilul Asociatiei ?
Solutie: Dreptul de proprietate este supus formalitatilor de publicitate imobiliara, astfel ca imediat dupa dobandirea dreptului de proprietate, acest drept este intabulat si intabularea nu poate fi considerata ca refuz al mandatarului de a transmite bunul. Doar daca exista certitu dinea ca mandatarul refuze sa predea bunul, Asociatia va putea formula actiune in inst anta solicitand pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de transmitere a bunului dobandit, conform art. 2041 al. (2) Cod civil.
Situatie 2. Un
mandatar care executa un mandat fara reprezentare incaseaza sumele de la diversi clienti, intr-un cont deschis in vederea executarii mandatului. Impotriva mandatarului se porneste executare silita pentru o datorie personala si se popresc sumele existente in contul acestuia. Ce poate face mandantul pentru a -si recupera sumele de bani existente in contul poprit?
Solutie: In temeiul art. 399 Cod procedura civila se poate introduce de catre mandant o contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea con testatiei, conform art. 403 alin. (1)
Cod procedura civila.
In cazuri urgente, se poate solicita si suspendarea provizorie a executarii, in temeiul art. 403 alin. (4)
Cod procedura civila. In contestatie, mandantul va arata ca sumele poprite nu sunt ale mandatarului executat ci sunt ale sale, conform contractului de mandat, iar conform art. 2042 Cod civil, creditorii mandatarului nu pot urmari bunurile dobandite de acesta in nume propriu, dar pe seama mandantului, daca mandatul fara reprezentare are data certa si aceasta este anterioar a luarii oricarei masuri asiguratorii sau de executare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se poate intocmi un Act aditional la contractul de munca prin care sa se stipuleze ca angajatul se obliga sa ramana in cadrul societatii o perioada de minim un an, ca urmare a participarii la un program de instruire in domeniului transportului de lichide alimentare vrac? Mentionam ca formarea se face la locul de munca, pe camion, de catre un alt sofer al societatii. In cazul in care se poate, cum se va stabili valoarea programului de instruire?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate desfiinteaza doua posturi, iar salariatilor respectivi li se acorda preavizul de 20 de zile lucratoare. Intre timp, ambii salariati isi gasesc de lucru la o alta companie si doresc sa plece cu acordul partilor. Este posibil acest lucru, sau sunt obligati sa stea intreg termenul de preaviz, iar contractul sa inceteze cu art. 65 alin. 1?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea speta. Angajare in 2024, pensionar de 67 de ani pe perioada nedeterminata, caruia i-a incetat la ultimul angajator, CIM de drept art. 56 c pensie cu reducerea varstei standard la 60 de ani. De la data respectiva nu a mai fost angajat pana la 67 de ani cand a fost angajat la un nou angajator, pana la 69 de ani. Se poate inceta CIM de drept pe acelasi temei legal 56 c cu specificarea in decizia de incetare pensie pentru limita varsta standard avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<