Vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Cristian Olteanu, trimite o adresa Uniunii Nationale a Barorurilor din Bucuresti prin care lamureste situatia diferentelor dintre onorarii acordate de catre instante pentru serviciile de asistenta juridica din oficiu si onorariile stabilite prin Protocolul de colaborare intre cele doua institutii.
Redam mai jos cuprinsul integral al Adresei.
Domnului, Avocat dr. Gheorghe Florea
Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
Stimate domnule presedinte,
Urmare adresei nr. 1606, 1981, 1982 din data de 4 februarie 2013, emisa de Uniunea Nationala a Baroruilor din Romania si inregistrata la Curtea de APel Bucuresti - Cabinetul Presedintelui sub nr. 1/1750/C din data de 6 februarie 2013, referitoare la incalcarea dispozitiilor Protocolului nr. 113928/2008, incheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, de catre unii magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti, va facem cunoscuta imprejurarea ca am procedat la verificarea aspectelor semnalate si am constatat ca exista, intr-adevar, situatii in care conformitatea onorariilor acordate avocatilor desemnati din oficiu cu prevederile acordului mentionat nu este asigurata.
Chestiunea vizeaza cu precadere activitatea desfasurata in materie penala, aspect ce reiese si din cuprinsul documentatiei anexate adresate de dumneavoastra, ceea ce nu inseamna, insa, ca incidendat actului se circumscrie acestui domeniu.
Pe de o parte, pentru exprimarea unui punct de vedere pertinent in legatra cu situatiile semnate in materialul atasat adresei, este necesara cunoasterea motivelor care au fundamenta cenzurarea cuantumului aparatorului din oficiu, aspect dificil de stabilit in contextul lipsei oricari mentiuni in acest sens.
Pe de alta parte., in ipotezele date, practica este in sensul ca avoctul desemnat din oficiu sa solicite indreptarea erorii materiale, in temeiul dispozitiilor art. 195 din Codul de procedura penala, dupa caz, inlaturarea omisiunii vadite, in temeiul art. 196 din Codul de procedura penala.
In scopul evitarii situatiilor in care onorariile stabilite prin protoculul amintit sunt diminuate in mod nejustificat, cu ignorarea activitatilor preofesionale specificenefectuate in conditiile de regularitate si legalitate, va informam ca au fost dispuse masuri pentru asigurarea cunoasterii dispozitiilor protocolului de catre toti magistratii Curtii de Apel Bucuresti, urman ca actul sa faca, deospotriva, obiect al discutiilor in cadrul intalnirilor organizate pentru invatamantul profesional.
Avem credinta ca in viitor vom fi in masura sa constatam o estompare a situatiilor de genul celor semnalate.
Cu deosebita consideratie,
Aici gasiti cuprinsul integral al Adresei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<