Conducerea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) a fost actionata in judecata pentru ca nu isi protejeaza angajatii de radiatii. Institutia a refuzat sa prezinte rezultatul masuratorilor de camp electromagnetic.
"Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind a depus astazi, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare in judecata a conducerii Societatii Romane de Televiziune - SRTV, in urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul masuratorilor de camp electromagnetic din institutie. De cateva luni aceste rezultate sunt ascunse de catre conducerea TVR, pe motiv ca se asteapta interpretarea lor de catre Institutul National de Sanatate Publica!", arata MediaSind.
La sesizarile MediaSind TVR, conducerea institutiei a recunoscut ca ultimele masuratori au fost efectuate in urma cu 12 ani.
"Precizam ca, desi MediaSind TVR a solicitat sa se faca masuratori asupra tuturor factorilor de risc - solicitare neuropsihica, zgomote, trepidatii, temperatura neadecvata, umiditate improprie, curenti de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculosi, luminozitate inadecvata - conducerea TVR a decis doar masurarea radiatiilor electromagnetice, ca si cum ceilalti factori de risc nu ar exista in institutie: (Determinarile de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la masurarea radiatiilor electromagnetice!)
Aceste masuratori sunt foarte importante pentru angajati intrucat, in situatia in care nivelul factorilor de risc depaseste limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii si a Legii nr. 319/2006 privind protectia si securitatea in munca, sa ia toate masurile necesare pentru garantarea securitatii locurilor de munca si a sanatatii angajatilor si sa acorde, totodata, un spor de pana la 15% din salariu pentru conditii vatamatoare de lucru!
In majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultura si Mass Media aceste masuratori periodice se fac, de regula, de catre Directia de Sanatate Publica sau de Institutul National de Sanatate Publica", relateaza MediaSind.
Regulamentul-cadru, adoptat prin HG nr. 260/2018, defineste conditiile de munca in domeniul Culturii. Actul mentionat stabileste "locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta, precum si conditiile de acordare a sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca si a sporului pentru conditii grele de munca, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Cultura“, astfel cum sunt acestea prevazute in anexa nr. III "Familia ocupationala de functii bugetare «CULTURA»" la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare".
Conform Regulamentului, masuratorile se iau o data la 36 de luni, iar angajatii ar trebui sa primeasca un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca de pana la 15% din salariul brut. SRTV arata ca aceste masurotari nu s-au mai facut in ultimii 12 ani si multi dintre colegii lor s-au imbolnavit si chiar au murit.
"Avand in vedere aceasta situatie deosebit de grava, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicita Inspectiei Muncii sa controleze modul in care conducerea societatii a respectat prevederile din domeniul relatiilor de munca. Inspectia Muncii trebuie sa verifice si conditiile de munca din Televiziunea Nationala, avand in vedere faptul ca mai multi angajati au semnalat grave disfunctionalitati.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Tinand cont ca sirul abuzurilor si ilegalitatilor savarsite de conducerea TVR continua si pare a nu avea limite, acest lucru afectand grav viata angajatilor, SRJ MediaSind reitereaza solicitarea facuta Parlamentului, de demitere urgenta a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in institutie sa revina la normal", mai arata SRTV.
Acestia mai arata ca au fost depuse mai multe plangeri si sesizari penale pentru a cerceta fapte de coruptie din TVR.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri