Cu toate ca beneficiile medierii sunt cunoscute si promovate in mod substantial, numeroase sunt persoanele care vor merge cu toata siguranta catre instantele de judecata, transformand sedintele de mediere in pura formalitate.
"Din punctul meu de vedere si al multor colegi de ai mei, medierea merge din ce in ce mai bine, la Sibiu. In primul rand oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea si avantajele medierii, instantele obliga avocatii si partile sa vina la mediatori, iar avocatii au inceput sa vada singuri importanta acestei institutii, deci functioneaza din ce in ce mai bine.
Bineinteles ca mai sunt multe de facut. Multi oameni sunt inca sceptici si pe undeva ii si inteleg. Cred ca atat noi, mediatorii si avocatii, cat si instantele trebuia sa facem mai mult pentru a populariza si explica oamenilor simplii avantajele medierii", a declarat presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu, Constantin Sovaiala, pentru Avocatura.com.
De asemenea, avocatul Constantin Sovaiala a mai mentionat faptul ca suma platita pentru a merge in instanta este mult peste onorariul in cazul medierii. "Castigul este foarte mare pentru parti, cel putin. Fara sa mai luam in calcul taxele de la judecatorie, care in cazul medierii sunt la jumatate fata de taxele percepute in instanta.", a mai declarat avocatul Constantin Sovaiala, presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu, pentru Avocatura.com.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<