Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii interviul acordat de domnul Presedinte UNBR av. dr. Gheorghe Florea publicatiei MediereNet.ro.
Intrebat in cadrul interviului daca sustine mediere, Av. Gheorghe Florea a declarat:
"Cu siguranta sunt un sustinator al medierii si, in general, al metodelor alternative de solutionare a litigiilor."
Cu toate acestea, Av. Dr. Gheorghe Florea a precizat faptul ca nu poate sustine nicio procedura obligatorie in ceea ce priveste medierea, lucru revazut si in decizia Curtii Constitutionale.
"Experienta a demonstrat foarte repede ca prevederea acestora ca obligatie legala, impunerea lor cu forta esueaza in practica si nu isi ating scopul, acela de a degreva instantele. Acestea ajung proceduri pur formale, care atrag nemultumirea deoarece prin obligativitatea lor, sunt percepute ca procese birocratice. De aceea, nici procedura concilierii, nici medierea nu au avut efectul scontat.
In cazul medierii obligatia a constat in indeplinirea unei simple formalitati de informare asupra avantajelor acesteia, fara niciun fel de substanta si nu avea cum sa fie perceputa altfel decat ca pe o procedura pur formala si birocratica, daca nu ca pe o publicitate invaziva."
Redam si celelalte intrebari adresate din partea publicatiei MediereNet:
Cum vedeti relatia avocat-mediator?
Ce parere aveti despre forma actuala a Legii medierii?
Ce relatie exista, la nivel de institutii, intre UNBR si Consiliul de Mediere?
Cum vedeti evolutia medierii in tara noastra?
Ce viitor are medierea in Romania?
Interviul poate fi consultat integral aici >>>
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<