Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii interviul acordat de domnul Presedinte UNBR av. dr. Gheorghe Florea publicatiei MediereNet.ro.
Intrebat in cadrul interviului daca sustine mediere, Av. Gheorghe Florea a declarat:
"Cu siguranta sunt un sustinator al medierii si, in general, al metodelor alternative de solutionare a litigiilor."
Cu toate acestea, Av. Dr. Gheorghe Florea a precizat faptul ca nu poate sustine nicio procedura obligatorie in ceea ce priveste medierea, lucru revazut si in decizia Curtii Constitutionale.
"Experienta a demonstrat foarte repede ca prevederea acestora ca obligatie legala, impunerea lor cu forta esueaza in practica si nu isi ating scopul, acela de a degreva instantele. Acestea ajung proceduri pur formale, care atrag nemultumirea deoarece prin obligativitatea lor, sunt percepute ca procese birocratice. De aceea, nici procedura concilierii, nici medierea nu au avut efectul scontat.
In cazul medierii obligatia a constat in indeplinirea unei simple formalitati de informare asupra avantajelor acesteia, fara niciun fel de substanta si nu avea cum sa fie perceputa altfel decat ca pe o procedura pur formala si birocratica, daca nu ca pe o publicitate invaziva."
Redam si celelalte intrebari adresate din partea publicatiei MediereNet:
Cum vedeti relatia avocat-mediator?
Ce parere aveti despre forma actuala a Legii medierii?
Ce relatie exista, la nivel de institutii, intre UNBR si Consiliul de Mediere?
Cum vedeti evolutia medierii in tara noastra?
Ce viitor are medierea in Romania?
Interviul poate fi consultat integral aici >>>
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<