DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnata, ......................, cu domiciliul in.............., str........, nr............, nascuta la data de (minora)..............., in localitatea..............., prin numita............, mama mea..............., in contradictoriu cu paratul............, dimiciliat in........., str.............., nr..............., formulez
ACTIUNE IN STABILIREA PATERNITATII
Minorei..........., nascuta la data de...............
Prin care va solicit urmatoarele:
• Stabilirea paternitatii fata de parat
• Despagubiri in cuantum de ........lei, reprezentand cheltuieli facute in timpul sarcinii si lehuziei
• Cheltuieli de judecata
IN FAPT,
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Am convietuit cu paratul o perioada de aproximativ....ani, de la ......pana la......., fara ca relatia noastra sa se finalizeze cu o casatorie.
Din aceasta relatie de concubinaj a rezultat minora................, nascuta la data de......., asa cum se poate observa din certificatul acesteia de nastere nr..........
Inca din perioada sarcinii paratul a inceput sa se distanteze de mine, nefiind de acord cu sarcina. Mi-a spus ca daca doresc sa duc pana la capat aceasta sarcina, el nu va recunoaste copilul.
Ca urmare, nu m-a ajutat in nici un fel pe perioada sarcinii, nici financiar nici moral, preferand sa se mute in casa parintilor sai. Singura legatura pe care o mai aveam era telefonica, refuzand sa ma viziteze la spital si chiar dupa ce am ajuns cu copilul acasa, motivand ca nu crede ca el este tatal minorei.
In timpul sarcinii am facut o serie de cheltuieli, ce au constat in: ecografii lunare, analize medicale, vitamine si minerale, etc...
IN DREPT, art. 424, 425, 428 Cod civil.
Inteleg sa ma folosesc de proba cu acte, martori, expertiza
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ..............................................
NOTA:
Actiunea in stabilirea paternitatii se face de catre copil, prin mama sau prin reprezentant legal. Poate fi pornita si de mostenitorii copilului precum si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Dreptul la actiune in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.
Cu privire la despagubiri, mama copilului poate cere despagubiri constand in jumatate din cheltuielile nasterii si ale lehuziei sau cu intretinerea ei in timpul sarcinii si al lehuziei.
Dreptul mamei de a cere despagubiri se prescrie in 3 ani de la nasterea copilului.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de un exemplar al cererii si inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.