Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat ca respinge introducerea taxei pentru inscrierea in "Catalogul firmelor", intocmit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, aratand ca o astfel de masura va acorda drepturi exclusive unei asociatii private ce se substituie Oficiului National al Registrului Comertului.
IMM-urile au transmis, intr-un comunicat citat de
news.ro, mai multe nereguli identificate la proiectul legislativ depus la Senat prin care se propune introducerea de noi taxe pentru toate societatile din Romania si noi sarcini administrative, cu costurile corespunzatoare.
Potrivit sursei citate, printre neregulile enumerate de CNIPMMR se numara: acordarea dreptului de a tine evidenta tuturor profesionistilor si a oricaror modificari ale actelor constitutive ale acestora (art. I pct. 3 din proiect, lit. m2-m5) si tinerea unui registru al administratorilor (art. I pct. 5 , referitor la art. 41 alin. 5), obligarea ONRC de a pune la dispozitie cu titlul gratuit a inscrierilor din registrul comertului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, in fapt transferul bazei de date (pct. 3 din proiect, lit. m8).
Propunerea legislativa la care face referire CNIPMMR prevede introducerea de noi obligatii birocratice si taxe pentru toti intreprinzatori, dupa cum
am aratat zilele trecute AICI, astfel: obligarea acestora de a se inscrie intr-un registru - Catalogul Firmelor - realizat de o asociatie, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii, de a plati o taxa anuala aferenta acestei inscrieri si de a raporta orice modificare a actelor constitutive.
Nivelul taxelor propuse este stabilit astfel:
- 100 de euro/an pentru intreprinderi mari;
- 75 de euro/an pentru intreprinderi mijlocii;
- 50 de euro/an pentru intreprinderi mici;
- 20 de euro/an pentru microintreprinderi;
- 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
Propunerea mai prevede si
obligativitatea de a obtine un certificat de competente pentru administrarea propriei activitati - contra cost - in primul an de la infiintare.
”Proiectul incearca, intr-o forma mascata, sa substituie Oficiul National al Registrului Comertului cu o asociatie privata: prin acordarea dreptului de a tine evidenta tuturor profesionistilor si a oricaror modificari ale actelor constitutive ale acestora (art. I pct. 3 din proiect, lit. m2-m5) si tinerea unui registru al administratorilor (art. I pct. 5 , referitor la art. 41 alin. 5); obligarea ONRC de a pune la dispozitie cu titlul gratuit a inscrierilor din registrul comertului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, in fapt transferul bazei de date (pct. 3 din proiect, lit. m8)”, mentioneaza CNIPMMR.
Se acorda competente exclusive unei asociatii, care vor fi de asemenea contra cost, pentru certificarea tutorilor din cadrul companiilor, inregistrarea contractelor de parteneriat pentru formare profesionala a elevilor, monitorizarea instruirii si participarea la evaluarile elevilor in sistem dual, spun reprezentantii CNIPMMR.
Se propune sanctionarea societatilor prin introducerea obligatiei ca depunerea situatiilor financiare anuale sa fie conditionata de achitarea taxelor pentru inscriere in Catalogul Firmelor (art. II din proiect) si obtinerea certificatului de competenta (art. IV din proiect). De asemenea, se propune extinderea atributiilor prin ”implicarea in realizarea de proiecte (...) de dezvoltare urbana durabila menita sa sustina mediul de afaceri” (art. I pct. 10 din proiect).
”In acest mod se incearca sa se dea o acoperire legala rolului de dezvoltator imobiliar, in legatura cu un presupus transfer gratuit al terenurilor ROMEXPO, fara nicio legatura cu obiectul de activitate al niciunei camere de comert din Europa”, adauga reprezentantii IMM-urilor.
In plus, spun IMM-urile, proiectul incalca dreptul constitutional la libera asociere, obligand profesionistii -societati comerciale, PFA, intreprindere individuale si familiale - sa se inscrie in Catalogul firmelor. "Nu poate fi obligata o persoana juridica sa se inscrie intr-un registru realizat de catre o structura asociativa si sa achite si o taxa pentru acest lucru, care nu reprezinta un serviciu prestat in folosul acelei firme ci indeplinirea unuia dintre obiectivele camerelor de comert, pe care aceasta ar trebui sa si-l realizeze prin mijloace proprii si nu prin forta coercitiva a unei legi. Taxele reprezinta obligatii fiscale ale persoanelor juridice care se achita numai in contraprestatie cu un serviciu executat de catre o autoritate publica", se arata in comunicat.
O asociatie privata, indiferent de scopul declarat si denumire, dobandeste prin proiect avantaje din partea statului prin introducerae de taxe obligatorii, in afara Codului Fiscal, arata CNIPMMR.
CNIPMMR solicita Senatului si Camerei Deputatilor sa respinga initiativa legislativa,
care "se inscrie in ciclul de propuneri reluate in mod suspect si constant, prin care se acorda unei asociatii private atributii de natura autoritatilor publice si introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia".