Spre deosebire de prezent, cand modificarea cererii de judecata poate avea loc conform art. 132, pana la prima zi de in fatisare – adica termenul la care partile, legal citate, pot pune concluzii, cand reclamantul poate cere un termen pentru intregirea sau
modificarea cererii – noul Cod de procedura civila prevede la art. 199 ca reclamantul isi poate modifica cererea numai pana la primul termen la care acesta este legal citat.
Diferenta este foarte mare intre cele doua momente, practic reglementarile noului Cod de procedura civila aducand si in aceasta privinta o accelerare a procesului civil.
In situatia in care reclamantul, in
termenul legal – care am vazut ca este primul termen la care a fost legal citat – cere mo dificarea cererii de chemare in judecata, instanta va avea doua posibilitati:
* sa dispuna amanarea pricinii – si aceasta va fi
regula – si va comunica cererea modificata paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanc tiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand sa fie cercetata de reclamant la dosarul cauzei, sau:
– sa nu acorde termen, prin
exceptie, in ca zurile aratate si in prezent de art. 132 alin. (2) punctele 1-4 din
Codul de procedura civila.
Un alt element de noutate este adus articolului 199 din
noul Cod de procedura civila, prin Legea nr. 76/2012, si anume ca se introduce un nou alineat, alineatul (3), care prevede ca „modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) – adica pana la primul termen la care reclamantul a fost citat in mod legal – poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<