Spre deosebire de prezent, cand modificarea cererii de judecata poate avea loc conform art. 132, pana la prima zi de in fatisare – adica termenul la care partile, legal citate, pot pune concluzii, cand reclamantul poate cere un termen pentru intregirea sau
modificarea cererii – noul Cod de procedura civila prevede la art. 199 ca reclamantul isi poate modifica cererea numai pana la primul termen la care acesta este legal citat.
Diferenta este foarte mare intre cele doua momente, practic reglementarile noului Cod de procedura civila aducand si in aceasta privinta o accelerare a procesului civil.
In situatia in care reclamantul, in
termenul legal – care am vazut ca este primul termen la care a fost legal citat – cere mo dificarea cererii de chemare in judecata, instanta va avea doua posibilitati:
* sa dispuna amanarea pricinii – si aceasta va fi
regula – si va comunica cererea modificata paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanc tiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand sa fie cercetata de reclamant la dosarul cauzei, sau:
– sa nu acorde termen, prin
exceptie, in ca zurile aratate si in prezent de art. 132 alin. (2) punctele 1-4 din
Codul de procedura civila.
Un alt element de noutate este adus articolului 199 din
noul Cod de procedura civila, prin Legea nr. 76/2012, si anume ca se introduce un nou alineat, alineatul (3), care prevede ca „modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) – adica pana la primul termen la care reclamantul a fost citat in mod legal – poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<