Un angajat care a beneficiat de zile de concediu de odihna in plus, insa se afla in situatia de a-i fi incheiat contractul de munca, poate fi bun de plata, intrucat aceasta indemnizatie reprezinta pentru angajator o plata nedatorata.
Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Astfel, putem aprecia ca, in situatia in care salariatul a beneficiat de zile de concediu de odihna necuvenite, are obligatia sa restituie indemnizatia aferenta acestor zile intrucat aceasta indemnizatie reprezinta pentru angajator o plata nedatorata.
Conform art. 254 alin. (3) si (4), in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Totodata, salariatul poate achita de bunavoie contravaloarea indemnizatiei pentru concediu de odihna efectuat in plus.
In concluzie, fie salariatul restituie banii de bunavoie, fie trebuie incheiat cu salariatul un acord de restituire a banilor in conditiile mai sus expuse.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: La calculul sumei aferente zilelor de concediu neefectuat ce urmeaza sa fie platit unui angajat care paraseste compania, se iau in calcul totalul veniturilor primele, etc. sau doar valoarea salariului brut? La media a cate luni in urma se calculeaza suma? Va rog, apreciez daca se poate, un exemplu simplu.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cadrul Societatii noastre sunt doi salariati cu contract individual de munca cu fractiune de norma, care au programul individualizat si anume: 1.Salariatul 1 - isi desfasoara activitatea in zilele de miercuri 8h, joi 4h, vineri 8h = 20 h/saptamana; 2.Salariatul 2 - are programul de munca in zilele de joi 10h si vineri 10h, in total fiind 20 h/saptamana. Va rugam sa ne acordati sprijin si sa ne comunicati cum ar trebui procedat corect in situatia in care salariatii solicita 10 zile de concediu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat urmeaza sa fie detasat in Italia pentru o perioada de 15 luni cu formular A1. Atat salariul angajatului cat si taxele vor fi platite in Romania de firma de unde angajatul este detasat. In pontaj sau pe stat trebuie sa introducem si zilele de concediu de odihna sau concediu medical pe durata perioadei cand angajatul este detasat? Sau fiind detasat, in pontaj trecem doar numarul de zile de detasare care este egal cu numarul de zile lucratoare din luna in Romania? De exemplu, luna mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<