Avem de-a face cu situatia in care salariatul produce o paguba materiala din vina si in legatura cu munca sa, a carei valoare depaseste 5 salarii minime brute pe ecomomie.
Intr-o astfel de situatie, putem sa-i luam angajament de plata de 1/3 din salariu pana la acoperirea prejudiciului, avand in vedere dispozitiile alin. (4) care precizeaza ca, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie?
In mod clar, trebuie sa intelegem ca angajatorului i ii este permis sa recupereze daunele pricinuite de angajat in indeplinirea indatoririlor de serviciu in conditiile stabilite de Codul muncii.
Conform art. 254 alin. (2) din Codul muncii, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii iar potrivit alin. (4), contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Asadar, angajatorul care constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va efectua urmatorii pasi:
- constatarea producerii pagubei si evaluarea intinderii ei,
- elaborarea notei de constatare;
- comunicarea notei salariatului, cu solicitarea acordului sau la recuperarea prejudiciului.
Nota de constatare si evaluare reprezinta o oferta de a contracta iar odata realizat acordul salariatului, ea devine un contract, avand obligativitatea unui astfel de act juridic incheiat de parti.
Daca salariatul si-a dat acordul cu privire la plata, dar nu o efectueaza, angajatorul il va putea actiona in instanta in temeiul notei de constatare semnate de catre salariat.
Actiunea in instanta in acest caz este obligatorie, nota de constatare, chiar semnata de catre salariat, neconstituind titlu executoriu.
Aceasta, intrucat art. 169 din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
In concluzie, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin plata unei sume lunare la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.
Daca salariatul nu este de acord cu aceasta modalitate de recuperare pe cale amiabila sau (in speta) suma de recuperat depaseste pragul a 5 salarii minime brute pe economie, atunci angajatorul isi va putea recupera prejudiciul produs de salariat pe calea actiunii in justitie in raspundere patrimoniala impotriva salariatului.
Analiza realizata de expertii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<