Spre deosebire de prezent, cand modificarea cererii de judecata poate avea loc conform art. 132, pana la prima zi de in fa ti - sare – adica termenul la care partile, legal citate, pot pune concluzii, cand reclamantul poate cere un termen pentru intregirea sau modificarea cererii – noul Cod de procedura civila prevede la art. 199 ca reclamantul isi poate modifica cererea numai pana la primul termen la care acesta este legal citat.
Diferenta este foarte mare intre cele doua momente, practic reglementarile noului Cod de procedura civila aducand si in aceasta privinta o accelerare a procesului civil.
In situatia in care reclamantul, in termenul legal – care am vazut ca este primul termen la care a fost legal citat – cere mo dificarea cererii de chemare in judecata, instanta va avea doua posibilitati:
– sa dispuna amanarea pricinii – si aceasta va fi regula – si va comunica cererea modificata paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanc tiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea
termenului fixat, urmand sa fie cercetata de reclamant la dosarul cauzei, sau:
– sa nu acorde termen, prin exceptie, in ca zurile aratate si in prezent de art. 132 alin. (2) punctele 1-4 din Codul de procedura civila.
Un alt element de noutate este adus articolului 199 din noul Cod de procedura civila, prin Legea nr. 76/2012, si anume ca se introduce un nou alineat, alineatul (3), care prevede ca „modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) – adica pana la primul termen la care reclamantul a fost citat in mod legal – poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Jurnalul Juridic nr.10 februarie 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<