Spre deosebire de prezent, cand modificarea cererii de judecata poate avea loc conform art. 132, pana la prima zi de in fa ti - sare – adica termenul la care partile, legal citate, pot pune concluzii, cand reclamantul poate cere un termen pentru intregirea sau modificarea cererii – noul Cod de procedura civila prevede la art. 199 ca reclamantul isi poate modifica cererea numai pana la primul termen la care acesta este legal citat.
Diferenta este foarte mare intre cele doua momente, practic reglementarile noului Cod de procedura civila aducand si in aceasta privinta o accelerare a procesului civil.
In situatia in care reclamantul, in termenul legal – care am vazut ca este primul termen la care a fost legal citat – cere mo dificarea cererii de chemare in judecata, instanta va avea doua posibilitati:
– sa dispuna amanarea pricinii – si aceasta va fi regula – si va comunica cererea modificata paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanc tiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea
termenului fixat, urmand sa fie cercetata de reclamant la dosarul cauzei, sau:
– sa nu acorde termen, prin exceptie, in ca zurile aratate si in prezent de art. 132 alin. (2) punctele 1-4 din Codul de procedura civila.
Un alt element de noutate este adus articolului 199 din noul Cod de procedura civila, prin Legea nr. 76/2012, si anume ca se introduce un nou alineat, alineatul (3), care prevede ca „modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) – adica pana la primul termen la care reclamantul a fost citat in mod legal – poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Jurnalul Juridic nr.10 februarie 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca salariatul este in concediu medical si pe durata concediului medical intervine salariul minim pe economie, cand operez in Revisal salariul minim, respectiv la data incetarii suspendarii contractului sau cu data de 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care are cetatenie austriaca. Are certiticat de inregistrare in Romania valabil pana in 2027, la fel si parintii sai. Are 2 copii nascuti aici pentru care am putut inainta demersurile sa cotizeze si pentru ei, insa am primit o cerere de la el, sa fie contribuabil si pt parintii sai. La parinti pe certificat apare si locul nasterii Romania. Lega se poate, nefiind un numar maxim, insa ma intreb daca nu incurca cumva faptul ca nu au cetatenie romana? Desi si el e in acelasi context...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a avut angajat pana de curand un cetatean rus, in baza permisului de sedere si a avizului de munca eliberat de IGI. Salariatul respectiv, a obtinut cetatenie kazaha si a prezentat un alt permis de sedere, eliberat de catre IGI .Permisul este eliberat cu datele de identificare ale salariatului, cu datele pasaportului din Kazahstan. Cum se procedeaza in acest caz? Se face un act aditional la contractul de munca, se modifica datele in Revisal conform noului permis de sedere? Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<