Spre deosebire de prezent, cand modificarea cererii de judecata poate avea loc conform art. 132, pana la prima zi de in fa ti - sare – adica termenul la care partile, legal citate, pot pune concluzii, cand reclamantul poate cere un termen pentru intregirea sau modificarea cererii – noul Cod de procedura civila prevede la art. 199 ca reclamantul isi poate modifica cererea numai pana la primul termen la care acesta este legal citat.
Diferenta este foarte mare intre cele doua momente, practic reglementarile noului Cod de procedura civila aducand si in aceasta privinta o accelerare a procesului civil.
In situatia in care reclamantul, in termenul legal – care am vazut ca este primul termen la care a fost legal citat – cere mo dificarea cererii de chemare in judecata, instanta va avea doua posibilitati:
– sa dispuna amanarea pricinii – si aceasta va fi regula – si va comunica cererea modificata paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanc tiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea
termenului fixat, urmand sa fie cercetata de reclamant la dosarul cauzei, sau:
– sa nu acorde termen, prin exceptie, in ca zurile aratate si in prezent de art. 132 alin. (2) punctele 1-4 din Codul de procedura civila.
Un alt element de noutate este adus articolului 199 din noul Cod de procedura civila, prin Legea nr. 76/2012, si anume ca se introduce un nou alineat, alineatul (3), care prevede ca „modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) – adica pana la primul termen la care reclamantul a fost citat in mod legal – poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Jurnalul Juridic nr.10 februarie 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata care la data de 16.01.2023 indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data respectiva avea varsta de 62 ani. Prin cerere, solicita ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 65 ani cf. art. 56 4 CM. Pana la data prezentei au trecut aproape 2 ani. Intelegem din noua lege HG 181/2024 art. 19 alin. 2 ca nu va putea beneficia de ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 ani, dar poate beneficia de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<