Parlamentarii au in studiu un proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru modificarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice.
Actul normativ propune in principal urmatoarele modificari:
a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 se va modifica in sensul acordarii unui mandat legal presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii in ce priveste adoptarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio; modificarea intervine in contextul in care modificarea de punere in intarziere a autoritatilor romane face referire si la faptul ca prin Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio se adopta masuri care tin de functia de reglementare, atributiile in aceasta directie urmand a fi doar in sarcina autoritatii de reglementare din domeniul comunicatiilor electronice.
In cazul in care benzile de frecvente radio sunt cu utilizare guvernamentala, precum si a celor aflate in partaj guvernamental/neguvernamental, orice masura va fi adoptata in avizul Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii.
b) modificarile si completarile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privesc urmatoarele:
i) va fi eliminata obligatia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii de a consulta Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale in legatura cu modificarile aduse la Planul National de Numerotatie;
ii) vor fi introduse prevederi care indrituiesc Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sa initieze acte normative in domeniul sau de activitate; prin aceasta masura se realizeaza o separare reala in ceea ce priveste initierea unor acte normative ce privesc comunicatiile electronice, comunicatiile audiovizuale,echipamentele radio si echipamente terminale de telecomunicatii,
inclusiv din puncrul de vedere al compatibilitatii electromagnetice si serviciilor postale;
iii) vor fi abrogate prevederile conform carora Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale poate desemna doi reprezentanti in comisiile pentru elaborarea documentatiei aferente procedurii de licitatie si evaluarea ofertelor depuse in vederea acordarii de licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice si utilizeaza spectrul radio.
c) Legea nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se va modifica dupa cum urmeaza:
i) Comisia mixta consultativa va fi compusa din 3 membri propusi de Consiliu, 3 membri propusi de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si un membru propus de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu rol de observator.
ii) Modul de desfasurare a procedurilor, conditiile de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, precum si cuantumul taxei de licenta se vor stabili prin hotarare a Guvernului initiata de catre Secretariatul General al Guvernului, la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii;
iii) Sunt introduse modificari ce permit, in afara revocarii licentei de emisie si a licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru si suspendarea actelor administrative ce dau dreptul utilizarii spectrului radio; aceasta abordare vine in sprijinul titularilor drepturilor de utilizare a frecventelor radio ca o masura anterioara revocarii, pentru nerespectarea conditiilot prevazute de lege, a licentelor acordate de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<