Parlamentarii au in studiu un proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru modificarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice.
Actul normativ propune in principal urmatoarele modificari:
a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 se va modifica in sensul acordarii unui mandat legal presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii in ce priveste adoptarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio; modificarea intervine in contextul in care modificarea de punere in intarziere a autoritatilor romane face referire si la faptul ca prin Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio se adopta masuri care tin de functia de reglementare, atributiile in aceasta directie urmand a fi doar in sarcina autoritatii de reglementare din domeniul comunicatiilor electronice.
In cazul in care benzile de frecvente radio sunt cu utilizare guvernamentala, precum si a celor aflate in partaj guvernamental/neguvernamental, orice masura va fi adoptata in avizul Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii.
b) modificarile si completarile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privesc urmatoarele:
i) va fi eliminata obligatia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii de a consulta Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale in legatura cu modificarile aduse la Planul National de Numerotatie;
ii) vor fi introduse prevederi care indrituiesc Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sa initieze acte normative in domeniul sau de activitate; prin aceasta masura se realizeaza o separare reala in ceea ce priveste initierea unor acte normative ce privesc comunicatiile electronice, comunicatiile audiovizuale,echipamentele radio si echipamente terminale de telecomunicatii,
inclusiv din puncrul de vedere al compatibilitatii electromagnetice si serviciilor postale;
iii) vor fi abrogate prevederile conform carora Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale poate desemna doi reprezentanti in comisiile pentru elaborarea documentatiei aferente procedurii de licitatie si evaluarea ofertelor depuse in vederea acordarii de licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice si utilizeaza spectrul radio.
c) Legea nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se va modifica dupa cum urmeaza:
i) Comisia mixta consultativa va fi compusa din 3 membri propusi de Consiliu, 3 membri propusi de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si un membru propus de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu rol de observator.
ii) Modul de desfasurare a procedurilor, conditiile de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, precum si cuantumul taxei de licenta se vor stabili prin hotarare a Guvernului initiata de catre Secretariatul General al Guvernului, la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii;
iii) Sunt introduse modificari ce permit, in afara revocarii licentei de emisie si a licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru si suspendarea actelor administrative ce dau dreptul utilizarii spectrului radio; aceasta abordare vine in sprijinul titularilor drepturilor de utilizare a frecventelor radio ca o masura anterioara revocarii, pentru nerespectarea conditiilot prevazute de lege, a licentelor acordate de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<