Un grup de parlamentari ai PDL au inaintat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Va redam cateva pasaje:
15. Dupa articolul 40, se introduc saptesprezece noi articole, art. 40.1 40.17, cu urmatorul cuprins:
Art. 40.1. Radiodifuzorii au obligatia sa respecte drepturile cetatenesti si libertatile fundamentale ale omului si sa nu profite de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor;
Art. 40.2. In sensul prezentei legi, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente locale ori nationale, cu semnificatie pentru viata comunitatii;
Art. 40.3. (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vietii private.
(2) Dreptul la propria imagine nu trebuie sa impiedice aflarea adevarului in probleme de interes public justificat.
Art. 40.4. (1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari ale persoanelor retinute pentru cercetari, arestate ori aflate in detentie, fara acordul scris al acestora.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care filmarea sau inregistrarea este realizata in locuri publice;
Art. 40.5. (1) Orice persoana acuzata sau cercetata pentru savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata atata timp cat nu a fost condamnata printr-o hotarare penala definitiva si irevocabila.
(2) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea fi martori in cauze penale.
Art. 40.6. (1) Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate si puse la dispozitia radiodifuzorilor de catre politie sau parchet, fara acordul persoanelor care sunt victime ale unor infractiuni cu sau fara acordul familiilor acestora.
(2) Nu poate fi dezvaluita in niciun mod identificarea persoanelor care sunt victime ale infractiunilor privitoare la viata sexuala, prevazute la titlul II cap. III din Partea speciala a Codului penal; se excepteaza situatiile in care victimele si-au dat acordul scris.
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<