Un grup de parlamentari ai PDL au inaintat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Va redam cateva pasaje:
15. Dupa articolul 40, se introduc saptesprezece noi articole, art. 40.1 40.17, cu urmatorul cuprins:
Art. 40.1. Radiodifuzorii au obligatia sa respecte drepturile cetatenesti si libertatile fundamentale ale omului si sa nu profite de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor;
Art. 40.2. In sensul prezentei legi, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente locale ori nationale, cu semnificatie pentru viata comunitatii;
Art. 40.3. (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vietii private.
(2) Dreptul la propria imagine nu trebuie sa impiedice aflarea adevarului in probleme de interes public justificat.
Art. 40.4. (1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari ale persoanelor retinute pentru cercetari, arestate ori aflate in detentie, fara acordul scris al acestora.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care filmarea sau inregistrarea este realizata in locuri publice;
Art. 40.5. (1) Orice persoana acuzata sau cercetata pentru savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata atata timp cat nu a fost condamnata printr-o hotarare penala definitiva si irevocabila.
(2) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea fi martori in cauze penale.
Art. 40.6. (1) Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate si puse la dispozitia radiodifuzorilor de catre politie sau parchet, fara acordul persoanelor care sunt victime ale unor infractiuni cu sau fara acordul familiilor acestora.
(2) Nu poate fi dezvaluita in niciun mod identificarea persoanelor care sunt victime ale infractiunilor privitoare la viata sexuala, prevazute la titlul II cap. III din Partea speciala a Codului penal; se excepteaza situatiile in care victimele si-au dat acordul scris.
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<