Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) condamna tara noastra in cauza Horhat contra Romaniei la plata a 5000 de euro catre un inculpat gasit vinovat de doua ori pentru aceeasi infractiune.
In anul 2006 DNA a deschis un dosar cu privire la domnul Horhat, acuzandu-l de delapidare fonduri europene, insa s-a constatat ca faptele nu sunt suficient de grave si nu intrunesc conditiile unei infractiuni, astfel ca s-a dispus aplicarea unei amenzi administrative in cuantum de 1000 de lei, amenda pe care reclamantul a achitat-o. Dupa un an, procurorul ierarhic superior a infirmat solutia procurorului din subordine si a redeschis procedura din oficiu, a trimis dosarul instantei in septembrie 2007. Judecatoria Blaj l-a achitat pe inculpat pe motiv ca fapta nu constituie infractiune, in anul 2009. Curtea de Apel Alba Iulia a infirmat aceasta sentinta si l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 6 luni inchisoare cu suspendare, in anul 2010. In urma condamnarii pronuntate de catre instanta, reclamantul a pierdut in acelasi an functia de consilier local.
El s-a adresat in anul 2010 Curtii Europene a Drepturilor Omului. Curtea i-a dat dreptate si a aratat ca, pentru aceeasi fapta si aceeasi acuzatie, o persoana nu poate fi parte in doua proceduri penale distincte si aceasta chiar daca intr-o prima procedura cel care a stabilit amenda este un procuror, iar in a doua un judecator. Mai mult, Curtea a aratat ca redeschiderea unui caz de catre procurorul ierarhic superior nu poate avea loc doar in urma unei noi aprecieri a acelorasi fapte, ci poate avea loc numai pentru fapte noi sau greseli de procedura.
Vezi si: CEDO: Nu poti fi obligat sa restitui banii primiti din greseala de la stat
Ca urmare, judecatorii europeni au stabilit ca Romania se face vinovata de incalcarea principiului „ne bis in idem” (nimeni nu poate fi urmarit de doua ori) prevazut de articolul 4 din Protocolul nr. 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Cu privire la daunele pretinse, Curtea nu a acordat o compensare pentru pierderea salariului de consilier local deoarece dupa eliberarea sa din functie domnul Horhat s-a angajat in alt post, insa a stabilit ca el va primi de la statul roman suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale ca urmare a sentimentului de nedreptate si frustrare ca urmare a redeschiderii procedurii indreptate impotriva sa.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
In urma acestei decizii, persoana condamnata poate cere revizuirea dosarului. Acest lucru va duce la anularea solutiei instantei nationale.
Hotararea Curtii impreuna cu detaliile suplimentare sunt disponibile AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE