Implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 – 2015 la nivelul Platformei de cooperare a societatii civile
Ministerul Justitiei a organizat vineri, 22 februarie, Platforma de cooperare a societatii civile, finalizand astfel cea de-a treia runda a platformelor de cooperare prevazute de Strategia Nationala Anticoruptie 2012 – 2015.
La reuniune au participat reprezentanti ai APADOR-CH, Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, Centrului de Resurse Juridice, Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Federatiei Parteneri pentru Dezvoltare Locala, Freedom House Romania, Fundatiei Soros, Institutului pentru Politici Publice, Societatii Academice din Romania si SoJust.
Coordonatorul Secretariatului tehnic al SNA a prezentant procedura de evaluare tematica, temele evaluate si chestionarul de evaluare.
Discutiile s-au axat pe modalitatile de abordare a misiunilor de evaluare ce vor avea loc pe parcursul anului 2013, identificarea dificultatilor practice ce pot fi intampinate in acest exercitiu, dar si a celor mai optime solutii.
Reprezentantii societatii civile au fost invitati sa transmita Secretariatului tehnic contributii pentru Raportul anual de monitorizare a SNA, raport ce va fi prezentat in cadrul Conferintei anuale anticoruptie organizata in luna martie a.c.
Reamintim ca cele zece institutii care vor fi evaluate in cursul anului 2013 sunt: Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit Metodologiei de monitorizare a implementarii SNA 2012-2015, aprobata prin procedura tacita, in noiembrie 2012, de catre Comisia de Monitorizare a Progreselor Inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe parcursul anului 2013 vor fi evaluate 25% din institutiile publice care au aderat la SNA (5 institutii independente sau agentii anticoruptie, 5 ministere, 850 primarii si 5 consilii judetene).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<