Implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 – 2015 la nivelul Platformei de cooperare a societatii civile
Ministerul Justitiei a organizat vineri, 22 februarie, Platforma de cooperare a societatii civile, finalizand astfel cea de-a treia runda a platformelor de cooperare prevazute de Strategia Nationala Anticoruptie 2012 – 2015.
La reuniune au participat reprezentanti ai APADOR-CH, Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, Centrului de Resurse Juridice, Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Federatiei Parteneri pentru Dezvoltare Locala, Freedom House Romania, Fundatiei Soros, Institutului pentru Politici Publice, Societatii Academice din Romania si SoJust.
Coordonatorul Secretariatului tehnic al SNA a prezentant procedura de evaluare tematica, temele evaluate si chestionarul de evaluare.
Discutiile s-au axat pe modalitatile de abordare a misiunilor de evaluare ce vor avea loc pe parcursul anului 2013, identificarea dificultatilor practice ce pot fi intampinate in acest exercitiu, dar si a celor mai optime solutii.
Reprezentantii societatii civile au fost invitati sa transmita Secretariatului tehnic contributii pentru Raportul anual de monitorizare a SNA, raport ce va fi prezentat in cadrul Conferintei anuale anticoruptie organizata in luna martie a.c.
Reamintim ca cele zece institutii care vor fi evaluate in cursul anului 2013 sunt: Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit Metodologiei de monitorizare a implementarii SNA 2012-2015, aprobata prin procedura tacita, in noiembrie 2012, de catre Comisia de Monitorizare a Progreselor Inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe parcursul anului 2013 vor fi evaluate 25% din institutiile publice care au aderat la SNA (5 institutii independente sau agentii anticoruptie, 5 ministere, 850 primarii si 5 consilii judetene).