Ratele la banci se vor putea amana si in 2022, masura fiind inclusa in pachetul social pe care Guvernul intentioneaza sa il adopte in contextul situatiei de criza prin care trece Romania in acest moment.
Anuntul referitor la ratele romanilor a fost facut de presedintele PSD Marcel Ciolacu, la
Digi24. Potrivit acestuia, masura amanarii ratelor la banci a fost agreata si de reprezentantii institutiilor bancare.
"Exista varianta amanarii ratelor la banci pentru romani. A fost discutata si cu bancile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare masura si se va spune cum se va aplica. Important e ca am ajuns la un consens si am constatat necesitatea si cel mai important este ca colaboram astfel incat guvernul sa fie pregatit sa nu piarda nicio oportunitate", a spus Marcel Ciolacu.
Vouchere de 50 de euro pentru familiile vulnerabile, la doua luni
Pachetul social pe care Guvernul doreste sa il adopte include si vouchere pentru persoanele cu venituri mici. Valoare unui astfel de voucher este de 50 de euro, pe care fiecare familie vulnerabila il va primi la 2 luni, pana la finalul anului.
Si tichetele de masa ar urma sa fie majorate, de la 20 de lei, cat valoreaza in prezent, la 30 de lei.
Cine a beneficiat de amanarea ratelor la banci in 2021
Anul trecut, romanii au putut beneficia de amanarea platii ratelor pe o perioada de maximum noua luni. Conditiile necesare pentru a putea solicita suspendarea platii obligatiilor erau, in 2021:
- creditele au fost acordate pana la data de 30 martie 2020 inclusiv;
- creditul nu a ajuns la scadenta pana la data solicitarii formulate de debitor;
- nu a fost declarata scadenta anticipata a creditelor pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv;
- debitorul nu inregistreaza restante la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.
De asemenea, asa cum reiese dintr-un
comunicat al Ministerului de Finante din 2021, anul trecut au putut beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului, debitorii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.
Persoanele juridice care au solicitat suspendarea platii ratelor au fost nevoite sa declare pe propria raspundere diminuarea veniturilor/incasarilor medii lunare cu minimum 25% in ultimele trei luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020 si faptul ca se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului.
Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare si care au beneficiat de suspendarea obligatiilor de plata in prealabil conform OUG nr.37/2020, dar nu au accesat perioada maxima de suspendare de noua luni, dobanda esalonata si garantata de stat initial a fost majorata cu dobanda suspendata la plata in baza cadrului legal actual, urmand a fi platita in 60 de rate lunare egale incepand cu luna urmatoare expirarii noii perioade de suspendare a platilor.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<