Un studiu publicat de Monitorul Social releva o cifra surprinzatoare: peste 215.000 de straini au sosit oficial in Romania.
Din perspectiva statului roman, un imigrant este o persoana care-si iau oficial resedinta in Romania pentru cel putin 12 luni (imigrantii temporari) sau prin dobandirea unui act de identitate (imigrantii definitivi). Pe masura ce tarile din afara Uniunii Europene se indeparteaza de nivelul de trai din Uniunea, atractivitatea tarilor din UE – inclusiv a Romaniei – este in crestere. Statul roman mentine statistici cu privire la tara de provenienta doar in cazul imigrantilor definitivi (50 199 persoane anul trecut) – in ultimii trei ani intre 60% si 64% din acestia provenind din Republica Moldova.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Imigrantii se indreapta in principal spre doua tipuri de destinatii: judetele Moldovei (preferate in special de imigrantii din Republica Moldova) si zonele cu o dezvoltare economica rapida (Bucuresti, Cluj, Constanta, Prahova, Timis), in unele cazuri in special din cauza industriei (Dolj, Arges). Aceasta polarizare face ca 2/3 din judetele Romaniei sa primeasca mai putin de 41% din totalul imigrantilor. Cresterea migratiei, in cazul probabil in care va continua, reprezinta un test important pentru societatea civila din Romania, precum si pentru autoritatile locale sau nationale, fiind necesare actiuni pe mai multe planuri, de la protejarea drepturilor economice ale imigrantilor si asigurarea accesului acestora la servicii fundamentale (invatamant, sanatate, etc) pana la preintampinarea discriminarilor si incurajarea dezvoltarilor imobiliare care sa le permita sa locuiasca in conditii decente.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri