Saptamana trecuta a fost marcata de doua mari teme: Ordonantele Militare din cadrul starii de urgenta si inchisoarea la domiciliu. Pana acum atat PNL, cat si USR au renegat proiectul si au spus ca vor vota impotriva lui, desi la Senat l-au sustinut cu entuziasm. Intre timp, chiar si Alina Gorghiu, initiatoarea modificarilor, a spus ca proiectul va trebui oprit in Camera Deputatilor. Iata ce propune un expert guvernantilor, inainte de a se introduce si in tara noastra posibilitatea executarii pedepsei definitive cu inchisoarea la domiciliu sau part time.
"Nu suntem pregatiti pentru a introduce executarea pedepsei la domiciliu. Nu avem resursele si infrastructura care sunt necesare pentru a permite supravegherea la distanta, iar societatea a ramas, in continuare, profund divizata... Mai mult, nu este o masura care sa reduca riscul de infectare cu COVID-19. Dimpotriva!", spune Vlad Costea, doctorand.
Acesta arata ca, in urma mai multor vizite intreprinse la penitenciare din Romania, a gasit cateva solutii pe care sistemul de justitie le poate adopta cu precautie pentru a-si garanta un oarecare succes la capitolul modificarea pedepselor.
"Am propus inca din 2018 un model de individualizare a masurii privind executarea pedepsei la domiciliu. Trebuie sa ne readucem aminte ca Tudorel Toader a fost cel care a venit cu propunerea de a aplica o astfel de masura, insa masura nu a fost adoptata", spune Costea.
Iata care sunt cele 7 masuri pe care acesta le considera necesare inainte ca pedeapsa cu inchisoarea la domiciliu sau cea part time sa devina realitate:
Va recomandam
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
Avand in vedere declaratiile mai multor lideri politici, este evident ca in Camera Deputatilor proiectul va fi oprit prin vot de respingere. Ramane, insa, de vazut care va fi soarta finala a acestei propuneri.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Muncii aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Contractul de Munca si Inspectia Muncii + Codul Muncii actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Salarizare si noile Modele de acte obligatorii.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<