Recuperatorii de datorii vor avea un plafon maxim pe care il vor putea cere datornicilor, conform unui nou act normativ.
Initiativa legislativa care modifica OUG nr. 50/2010 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, asadar merge la Klaus Iohannis pentru promulgare si, ulterior, va fi publicata in Monitorul Oficial.
Concret, proiectul de act normativ propune o suma maxima pe care recuperatorii de creante sa o poata cere persoanelor indatorate, care sa nu depaseasca dublul sumei cu care datoria a fost cumparata de firma de recuperare.
"Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent", scrie in documentul citat, cu precizarea ca prevederea va fi valabila indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creantei. Mai mult, se va aplica si in cazul contractelor de credit in derulare.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Potrivit initiatorilor, relatia dintre debitori si colectorii de creante este putin reglementata in prezent, motiv pentru care entitatile care au ca obiect de activitate recuperarea de datorii cumpara la sume derizorii drepturi de creanta, "demarand sau continuand masuri agresive de executare silita impotriva consumatorilor", dupa cum scrie in expunerea de motive anexata proiectului de lege.
Tot in incercarea de a institui garantii legale in vederea apararii drepturilor consumatorilor, propunerea legislativa stabileste ca debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie platind cesionarului dublul pretului pe care acesta l-a platit pentru a dobandi creanta, fara costuri suplimentare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri