Parlamentarii AUR au inregistrat la Senat o propunere legislativa prin care cer interzicerea utilizarii insectelor si viermilor in alimentatia umana, pe teritoriul Romaniei.
Initiatorii proiectului de lege sustin, in expunerea de motive, ca "din ce in ce mai mult, si intr-o maniera din ce in ce mai agresiva - este impusa in atentia opiniei publice o tema care, la prima vedere, pare o gluma care inspira dezgust sau chiar produsul unei forme de tulburare mintale - consumul de insecte, larve s.a.m.d. de catre populatia umana".
Acestia spun ca "de mai bine de un deceniu, organizatii globaliste precum Forumul Economic Mondial promoveaza, prin intermediul unor anumiti factori de opinie, inlocuirea alimentatiei traditionale cu o dieta care sa contina insecte si viermi", iar in ultima vreme s-a constatat o revenire in forta a mesajelor referitoare la beneficiile comercializarii insectelor pe piata UE, ca gustari sau ingrediente.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, din punct de vedere normativ, promovarea asidua a unei asemenea ,diete” se bazeaza pe "posibilitatea introducerii unor alimente noi destinate consumului uman in lista prevazuta in Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei, in baza prevederilor Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliului, ultimul fiind chiar Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2021/882 al Comisiei din 1 iunie 2021 de autorizare a introducerii pe piata a larvei desicate de Tenebrio molitor ca aliment nou in temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliului si de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei”.
Potrivit Regulamentului citat, viermele galben uscat este ,sigur” pentru a fi consumat, fiind inclus in, lista alimentelor noi autorizate a Uniunii”.
Pe de alta parte, conform avizului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, consumul acestui vierme "poate cauza reactii alergice la persoanele care sunt alergice la crustacee si la acarieni".