Desi satele aduc un numar mai mic de clienti decat orasele, ele sunt in continuare active, mai ales in contextul in care tot mai multe familii tinere se muta in mediul rural. In acest context, exista numeroase posibilitati de idei de afaceri in lumea satului. Tot ce iti ramane de facut este sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine si sa incepi sa economisesti din timp, sa te interesezi de dobanzile la depozitele bancare si in general sa pui deoparte cat poti.
Din punctul de vedere al dezvoltarii agriculturii, in ultimele decenii s-a pus tot mai mult accent pe cantitate in loc de calitate. De aceea, o afacere in care sa produci legume organice este apreciata de toata lumea. Cine nu isi doreste rosii carnoase cu miros si gust specific sau piersici parfumate?
In functie de satul in care va activa afacerea, poti vinde fructe si legume langa gradina, la piata sau online.
Insa, cum o afacere inseamna mai mult decat credite si depozite, va trebui sa acorzi atentie si personalului. Indiferent de cat de mult ti-ai dori acest lucru, nu le poti face singur pe toate. Te poti ocupa de partea de conducere si strategie, in timp ce angajatii se vor ocupa de cultivarea pamantului, de livrare si de marketing. La fel de importanta este depozitarea si sursa de apa. In ultimii ani, verile au inceput sa fie din ce in ce mai secetoase. Drept urmare, va fi necesara instalarea unui sistem de irigare.
Similar fructelor si legumelor, si carnea curata este tot mai cautata in prezent. Vei avea nevoie de custi pentru a adaposti puii si teren cu iarba pentru ca animalele sa zburde in voie.
Daca iti infiintezi o ferma de pui crescuti ecologic, poti castiga bani in mai multe moduri: prin vanzarea oualor, prin cresterea puilor si vanzarea lor la maturitate sau prin vanzarea carnii in varii stadii de dezvoltare a pasarilor.
Intr-un sat aflat la periferia unui oras, o cafenea se potriveste de minune. Amenajarea moderna si introducerea unei conexiuni la WiFi ar face din cafeneaua ta locul de intalnire din sat, mai ales daca nu mai exista astfel de locuri prin imprejurimi. Poate fi locul in care se intalnesc adolescentii dupa scoala, pentru a se bucura de o ciocolata calda, sau locul in care vin amatorii de sport si iubitorii de prajituri bune in zilele de sarbatoare. Daca stii ca in sat sunt mai multi freelanceri, poti amenaja inclusiv cateva locuri linistite pentru a lucra in tihna.
O brutarie nu ar trebui sa lipseasca din niciun sat. Painea calda, covrigii sau poate o placinta pregatita traditional sunt produse care vor atrage satenii. Desi administrarea unei brutarii poate fi dificila, ideea iti poate aduce multe satisfactii: vei face ceea ce iti place si vei avea profit. De asemenea, vei putea angaja tinerii din sat si astfel vei contribui la bunastarea comunitatii.
Un magazin general poate fi o idee buna, mai ales daca supermarketul se afla la 30-40 km distanta. Desi nu pare o idee spectaculoasa, un astfel de magazin este foarte util si acopera o nevoie reala a populatiei de la sat. Poti include chiar si o optiune de livrare la domiciliu pentru persoanele varstnice.
Incearca sa incluzi cateva produse din fiecare categorie, insa evita sa umpli magazinul doar pentru a fi plin. Oamenii prefera sa le oferi cateva produse proaspete si bune, la preturi accesibile.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Daca locuiesti intr-un sat la campie, probabil ca nu duci lipsa de iarba. Cum fiecare satean are o parcela de pamant, daca iti deschizi o afacere cu servicii de tuns iarba si gradinarit, sigur vei avea activitate.
Un avantaj major al unei astfel de afaceri este ca, daca oferi stabilitate si preturi rezonabile, te vei putea bucura de clienti ani la rand. Pe langa tunsul ierbii, poti extinde oferta, incluzand servicii de indepartare a insectelor si tratare a buruienilor.
Similar supermarketului, multi sateni trebuie sa mearga kilometri buni pentru o tunsoare. Daca iti deschizi o astfel de afacere in sat, toata lumea are de castigat. Pe langa tuns si coafat, poti include servicii de barbierit si manichiura.
Asigura-te insa ca iti faci un plan detaliat inainte de a deschide o astfel de afacere. Este bine sa te interesezi cati oameni sunt in sat, cate femei, cati barbati si copii, cat ar fi dispusi sa plateasca pentru aceste servicii, precum si unde sa plasezi coaforul pentru ca oamenii sa ajunga cat mai usor.
O afacere de inchiriere de echipamente poate veni mai ales in ajutorul celor abia mutati in sat. Poti inchiria tractor, semanatoare, malaxor sau chiar bormasina, in functie de cerere. Majoritatea folosesc astfel de dispozitive o data la cativa ani sau anual, deci vor prefera sa plateasca o suma mai mica pentru utilizarea temporara a echipamentului. Daca locuiesti intr-un sat agricol, vei avea clienti tot anul.
Deschiderea unei afaceri la sat ajuta la formarea si inchegarea unei comunitati. Cafeneaua, brutaria sau frizeria sunt locuri in jurul carora oamenii se aduna. O astfel de afacere inseamna pasiune pentru viata la sat si dorinta de a incuraja dezvoltarea acestor locuri cu atat de mult potential.
Sursa foto: Shutterstock
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri