Obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu va fi modificata din iunie, asadar operatorii interesati trebuie sa aiba in vedere noutatile. Le gasiti detaliate mai jos!
Ordinul MAI in acest sens a fost deja publicat in Monitorul Oficial, asadar vorbim de noutati care se vor aplica.
Ordinul MAI nr. 66/2020 intra in vigoare la data de 7 iunie 2020, acesta fiind deja disponibil in Monitorul Oficial nr. 370/2020. Actul lamureste modul in care sunt semnate documentele depuse in vederea obtinereii autorizatiei sau avizului de securitate la incendiu. Pana acum, autoritatile nu stabilisera clar cine trebuie sa semneze fiecare act in parte si exista posibilitatea ca antreprenorii sa fie pusi pe drumuri de mai multe ori pentru acelasi act.
Din 7 iunie, documentele pot fi depuse in format electronic (la fel ca pana acum), insa acestea se semneaza fie de beneficiar ori investitor, fie de toate persoanele care participa la proiectare.
"Cererea de emitere a avizului sau autorizatiei poate fi depusa in format electronic insotita de semnatura electronica a investitorului sau beneficiarului (...) Documentatia tehnica care insoteste cererea poate fi depusa, de asemenea, in format electronic", scrie in Ordinul MAI nr. 66/2020.
Aceste modificari au fost necesare in contextul in care au fost constatate o serie de interpretari legate de persoanele care trebuie sa semneze electronic documentatiile depuse. Prin urmare, din luna iunie, cererile se semneaza electronic de investitor sau beneficiar, iar documentatia tehnica va contine si semnatura tuturor celor care participa la proiectarea si verificarea proiectului.
Simultan, Ordinul MAI nr. 66/2020 prevede mai multe modificari si la legislatia din domeniu, inclusiv in ceea ce priveste termenele de emitere a avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu. Astfel, termenul de emitere a avizelor este de maximum 15 zile lucratoare, iar cel de emitere al autorizatiilor, de 30 de zile lucratoare. Pana acum, termenele erau tot de 15, respectiv 30 de zile, insa nu era specificat daca acestea sunt calendaristice sau lucratoare.
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul
- Ghidului practic de sanatate si securitate in munca -
Mai mult, daca documentatia depusa este incompleta, autoritatile au la dispozitie cel mult cinci zile lucratoare sa comunice acest lucru, nu maximum zece zile, cate erau prevazute inainte de modificare.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
De asemenea, actul normativ mentionat clarifica si situatia particulara in care se modifica sau se schimba destinatia numai anumitor parti ale unei constructii fara autorizatie de securitate la incendiu. Astfel, documentatia de avizare trebuie sa trateze intreg spatiul, nu numai partea de cladire careia i se schimba destinatia.
Exceptie de la aceasta regula fac partile constructiilor care se constituie ca un compartiment de incendiu sau sunt delimitate prin elemente de constructie similar unui compartiment de incendiu. In aceasta situatie, documentatia se face doar pentru acele spatii, nu pentru inreaga cladire. In plus, in scenariul de securitate la incendiu trebuie sa se realizeze o analiza a modului in care modificarile sau schimbarile destinatiei influenteaza intreaga constructie in caz de incendiu.
Nu uitati! Gestionarea eficienta a domeniului SSM este o treaba complexa si extrem de sensibila, unde puteti gresi foarte usor. Legea nr. 319/2006, principalul act normativ care reglementeaza acest domeniu, ascunde multe capcane, iar inspectorii ITM se bazeaza pe ele. Din fericire, exista Ghidul practic de sanatate si securitate in munca!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri