Parlamentul a votat Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei prin care se stabileste ca numarul de copii din clasa va scadea si transportul va fi gratuit pe durata intregului an calendaristic, nu doar scolar.
Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei a fost votata de Parlamentul Romaniei prin acordul dat de Senat in calitate de camera decizionala asupra acestei chestiuni.
Pe langa scaderea numarului de elevi din clasa, mai avem si unele noutati legate de sistemul educational din Romania pe care le puteti gasi prezentate mai jos.
Au fost adoptate nu mai putin de 13 modificari care vor schimba, imediat ce actul va intra in vigoare, numarul de elevi din clasa.
Vezi si: Glumele rautacioase si violenta psihologica, interzise in scoli
Asadar, avem urmatoarele noutati:
In situatii exceptionale, prevede noua lege, numarul elevilor la clasa poate depasi limita cu cel mult 2.
Pe langa modificarile de mai sus, devine obligatorie reprezentarea proportionala cu numarul de clase in organele de conducere si structurile unitatilor de invatamant si in cadrul inspectoratelor scolare a minoritatilor.
In continuare, elevii vor avea acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film si alte manifestari culturale organizate de institutii publice.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Totodata, programul "Masa calda la scoala" devine operational si introduce mancare gatita in valoare minima de 7 lei cu TVA inclusa. Suma poate creste, insa acest lucru poate fi facut doar prin decizia Consiliului Local care va contribui cu diferenta. Programul va fi extins la nivel national pana in anul 2030, dar se va aplica intr-o prima etapa in anumite scoli incepand cu anul scolar 2020-2021.
Citeste si:
In continuare, rectorii nu mai sunt limitati la maximum doua mandate a cate 4 ani.
Finalmente, finantarea de baza se va calcula dupa un coeficient marit fata de cel standard pentru cei care studiaza in limba unei minoritati nationale sau intr-o limba moderna de circulatie internationala.
Pentru ca toate noutatile de mai sus sa se aplice este nevoie de semnatura sefului statului si publicarea in Monitorul Oficial.
Atentie! Momentan, modificarile prezentate nu sunt in vigoare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri